Aktierna som lyfter på börsen

2016-02-01 09:29 Affärsvärlden SIX
Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen inledde den nya börsveckan avvaktande i brist på vägledning från företagsbokslut.

Under resten av veckan blir det däremot fullt blås på rapportfronten. Nokia stod ut som en klar förlorare efter en patentuppgörelse med Samsung.

SIX Generalindex var vid klockan 10.05 ned med 0,1 procent till 452 och OMXS30-index sjönk 0,2 procent till 1.353. Omsättningen var 2,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

"Vi har kommit en bra bit in i rapportfloden. Även om vi sett hyggliga vinster så har bolagen inte lyckats imponera på sista raden. Vi ser också att marknaden varit svårflörtad, trots nedpressade kurser, med överlag negativa kursreaktioner", skriver IG i ett marknadsbrev.

Kinas officiella inköpschefsindex (CFLP) sjönk till 49,4 i januari jämfört med 49,7 månaden innan. Analytiker hade räknat med ett utfall på 49,6 enligt Dow Jones Newswires.

Oljepriserna gick ned som en följd av det sjunkande inköpschefsindexet från Kina. Africa Oil backade 2,3 procent, Enquest 0,9 procent och Lundin Petroleum 1,1 procent.

NCC fortsatte upp i spåren av den starka rapporten i förra veckan. Aktien avancerade 1,6 procent.

Medicinteknikföretaget Getinge släppte sitt bokslut i torsdags. HSBC har gått i genom rapporten och höjer därefter rekommendationen till minska från behåll och riktkursen till 260 kronor från 250. Aktien adderade 1,3 procent till 190,50 kronor.

Nokia har nått förlikning med Samsung gällande patentanvändning. För perioden 2016-2018 räknar Nokia med att erhålla minst 1,3 miljarder euro relaterat till förlikningen och andra pågående medlingar. Aktien rasade 11,8 procent.

Banken Société Générale var inte nöjd med rapporten från verkstadsbolaget Atlas Copco som kom till marknadens kännedom i torsdags. Rekommendationen sänks till sälj från behåll och riktkursen justeras ned från 200 till 160 kronor. Aktien trycktes ned 0,8 procent till 181,35 kronor.

Fjolårets kurskomet Fingerprint handlades ned 3,3 procent inför bolagets delårsrapport som presenteras på torsdag.

Deutsche Bank sänker riktkursen på mätteknikbolaget Hexagon från 280 till 255 kronor. Rekommendationen är dock kvar på behåll. Aktien drogs ned 1,0 procent till 281,20 kronor.

Skidanläggningsföretaget Skistar gynnas av den svaga kronan samtidigt som helgdagarna har legat bra till i kalendern, vilket stöttar efterfrågan på skidresor. Historiskt sett visar sig köpläget i aktien ofta under sommaren men efter börsens svaga inledning på året är aktien köpvärd redan nu, skriver Dagens Industri. Aktien gled upp 3,4 procent på analysen.

Probi och Alimak fick tummen upp av Börsveckan och aktierna trycktes upp 3,8 procent respektive 3,4 procent.

Bemanningsbolaget Uniflex är enda måndagsrapporter och siffrorna väntas in klockan 13.30. Under resten av veckan blir det desto intensivare och redan i morgon tisdag får vi bokslut från bland annat Alfa Laval, SKF och Swedbank.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet