Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktierna som rapportfaller på börsen

2017-10-26 10:31
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen inledde på negativt men återhämtade sig efterhand i inledningen av periodens mest rapportintensiva handelsdag.

Nordea, Fingerprint och Nokia rasade på sina rapporter, medan Essity stod för den främsta positiva överraskningen.

OMXS30 var oförändrat på 1.650 strax klockan 10.15, då aktier för cirka 5,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

På makronivå lämnade Riksbanken som väntat minusräntan i fred, och upprepade sina förutsägelser om att börja höja i mitten av 2018. På den geopolitiska arenan meddelade en Nordkoreatjänsteman i en CNN-intervju att dess nu månadsgamla hot om att testa vätebomber i Stilla havet bör tolkas bokstavligt.

Nordea var klart mest omsatt och tappade 4,5 procent, motsvarande cirka 20 miljarder kronor i börsvärde. Ränte- och provisionsnetto för det tredje kvartalet överraskade båda negativt, och ambitionen att minska personalen med minst 6.000, varav 2.000 konsulter, aviserades. I dag har Nordea 31.918 anställda enligt kvartalsrapporten. Att sådana nedskärningar inte är gratis syntes i att kostnadsguidningen för 2021 på 4,8 miljarder euro var nästan lika hög som guidningen för 2018 på 4,9 miljarder.

"Att de inte får ned kostnaderna mer till 2021 är lite av en besvikelse", sade Exane BNP Paribas bankanalytiker Andreas Håkansson till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan stor men mindre indextung rapportbesvikelse var Fingerprint Cards, vars mer än halverade intäkter var i stort sett kända efter en varning för några veckor sedan. Analytikernas estimat för rörelseresultat visade sig trots varningen vara mer än dubbelt så högt som utfallet, efter en bruttomarginal som rasade mer än 15 procentenheter, mot väntade 10. Aktien rasade i paritet med det, drygt 14 procent, till strax under 17 kronor.

Nokia rasade också med tvåsiffriga tal, 13 procent, efter en Networks-marginal som inte alls nådde upp till förväntningarna i kvartalet. Som lök på laxen sänktes utsikterna för i år på den marknad som Networks är verksam på till ett tapp på 4-5 procent, från en tidigare bedömning om en nedgång på 3-5 procent jämfört med 2016. För 2018 spås marknaden där Networks är verksamt tappa ytterligare 2-5 procent jämfört med 2017. I sektorn tappade Ericsson 1,6 procent.

Hexpol var ned med som mest 11,5 procent men återhämtade sig till minus drygt 6 procent. Rörelseresultatet minskade oväntat i kvartalet och blev 3 procent lägre än förväntningarna.

Hygienjätten Essity levererade däremot ett kvartalsresultat något över analytikernas snittförväntningar och med en positiv organisk försäljningstillväxt. Rapporten undanröjer därmed en betydande del av marknadens oro för hur bolaget ska hantera ökade kostnader för insatsvaror, sade Mikael Jåfs, analytiker på Kepler Cheuvreux till Direkt. Aktien var det stora positiva utropstecknet i OMXS30 med en uppgång på uppemot 7 procent.

Näst bäst i indexet var ABB, som var i linje med förväntningarna på orderraden men något bättre i resultaträkningen. Den underliggande basorderingången steg 6 procent, dubbelt så fort som föregående kvartal, och aktien steg 3,2 procent.

Lundin Mining steg 2,8 procent efter sin rapport, vars resultat överträffade förväntningarna betydligt men där årets produktionsprognoser för koppar och zink sänktes.

NCC var upp 0,3 efter en rapport vars rörelseresultat var något under den guidade nivån men där byggmarginalerna överraskade positivt. JM sålde färre bostäder än väntat under det tredje kvartalet, men aktien backade relativt beskedliga 0,6 procent efter att ha tappat cirka en tredjedel av sitt värde sedan maj.

Lindab backade 3 procent efter en rapport med klart lägre rörelseresultat än väntat. Även Gränges och Bufab föll på sina rapporter, med uppemot 6 respektive 4 procent.

Bland spelbolagen fortsatte Leo Vegas upp 7 procent efter onsdagens rapport och storförvärv. Evolution Gaming avancerade ytterligare 5 procent till 576:50 kronor efter onsdagens rapport som var bättre än väntat. SEB har höjt sin riktkurs för bolaget från 582 till 654 kronor.

Klockan 12 publiceras Autolivs rapport. Resultatet före skatt väntas ha minskat från 185 till 169 miljoner dollar enligt Inquiry Financial.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom