Aktierna som stiger på börsen

2016-03-01 10:03 Affärsvärlden SIX
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Den förväntade nedgången på Stockholmsbörsen tappade fart och handeln sker närmare neutrala regioner.

Inköpschefsindex från Asien visar på blandat utfall för två av världens största tillväxtländer. På hemmaplan har Meda och budgivaren Mylan fått en fnurra på tråden.

SIX Generalindex var klockan 10.44 oförändrat vid 461 medan OMXS30 var 0,3 procent lägre vid 1.369. Omsättningen uppgick till 3,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Kinesiska inköpschefsindex inkom klart svagare än väntat, medan Indiens februariutfall fortsatte på landets starka trend. Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn överraskade negativt.

Finansinspektionen föreslår högre kapitalkrav för banker som använder den så kallade internmetoden, framförallt för företagsexponeringar. Den nya metoden kan komma att genomföras under 2016 och bedöms höja riskvikter för alla banker med internmetoden, det skriver myndigheten i två färska remisspromemorior. De svenska storbankerna handlas överlag lägre: Handelsbanken -2,5 procent, SEB -0,8 procent, Swedbank -1,1 procent och Nordea är ned med 0,1 procent.

Mylans bud på svenska Meda har stött på patrull hos en nederländsk motsvarighet till Aktiespararna. I ett offentligt brev lyfter investeringsbolaget VEB fram flera frågetecken kring den föreslagna affären och frågar om förvärvet inte bör avgöras genom omröstning på en bolagsstämma. Priset på affären ifrågasätts också då Mylan genom köpet ärver Medas nettoskuld. Meda backar 1,8 procent.

I samma sektor har Astrazeneca tecknat avtal med Prostrakan om en Europalansering av Movenig. Astra får 70 miljoner dollar i en engångsbetalning, tvåsiffrig royalty samt vissa milstolpebetalningar, men påverkar inte prognosen för 2016, enligt bolaget. Astra är ned 0,3 procent.

MTG bekräftar i dag att man säljer den ukrainska tv-verksamheten till 1+1 Media Group. Aktien är upp 1,1 procent.

Under morgonen har både Nibe och IFS meddelat förvärv. Nibe köper amerikanska Heatron som tillverkar specialelement. Bolaget har en årsomsättning på 30 miljoner dollar och 240 anställda. IFS köper Mainiot, ett mjukvarubolag med en årsomsättning på 5 miljoner euro. Förvärvet räknas få begränsad positiv effekt på resultatet 2016, uppger bolaget. Nibe är upp med 1,7 procent och IFS stiger med 0,6 procent.

Latour Industries har förvärvat 24,6 procent av aktierna i Lumenradio genom en riktad nyemission och köp av befintliga aktier. Aktien stiger 1,3 procent.

Kinnevikinnehavet Zalando, som säljer bland annat kläder på nätet, spår en intäktstillväxt i övre delen av målintervallet 20-25 procent för 2016. Resultatet för fjärde kvartalet var i närheten av förväntningarna. Kinnevik, som äger 32,0 procent av Zalando, är upp 0,5 procent.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS