Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aktiestinsens aktietips

2011-01-04 06:56

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson räknar med ännu ett gott nytt aktieår. Så här ser hans framgångstips ut.

Lennart Israelsson, 94, började jobba på SJ 1940. Det var också därför han kom att få sitt smeknamn: Aktiestinsen. Stins blev han dock först som pensionär.

Han började med fem aktier i Sandvik för 600 kronor året 1946. Låter kanske lite idag. Men då ska man komma ihåg att vid den här tiden hade Lennart Israelsson endast 180 kronor i månaden. Det vill säga: han satsade nästan 3,5 månadslöner på Sandvik.

Idag är han mångmiljonär. Men det dröjde 34 år innan han slog miljongränsen.

- I början var jag aktiv men jag märkte att ju mindre man gör desto mer tjänar man på aktier. Risken är stor att du inte ser när det faller och säljer för sent. Sedan missar man alla uppgångar, säger Lennart Israelsson till DI.

Det som lockar Lennart Israelsson på aktiemarknaden är bolag som har starka kassaflöden, ordentlig direktavkastning (runt 4-5 procent), och gärna ett p/e-tal på mellan 5 och 15.

Hans grundtips är att köpa för att behålla. Och Lennart Israelsson tror på börsen framöver.

- Det är som jag sagt hela tiden: 2011 kommer börsen att fortsätta stiga och 2012 kommer vi att ha nått toppen. Uppgångar brukar vara i tre eller fyra år och sedan kommer det en nedgång i ett par år. Så har det alltid varit och och nästan alla nya toppar blir högre än den förra. 2012 kommer räntan vara så hög att börsen börjar falla, säger han till DI.

Nedan kan du se Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons aktietips.

Aktiestinsens aktietips

ABB, Alfa Laval och Atlas Copco: "Har mycket i Indien och Kina som är framtidsländerna".

Skanska: "Byggger mycket över hela världen och mycket i Brasilien".

SCA: "Sveriges största skogsbolag, och det blir fler och fler människor på jorden vilket gör att realvärden kommer vara efterfrågade."

Aktiestinsen vill också påpeka att hans råd är långsiktiga placeringsråd.

(Källa: DI)

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom