Alcoa rasar på stark USA-börs

2016-01-12 15:53 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Efter en relativt lugn dag på de kinesiska börserna har riskaptiten och börshumöret återvänt till de amerikanska börserna. Köpglädjen hålls dock tillbaka något av fortsatt oro för oljepriset. Alcoa backar stort efter att sent i går kväll släppt sin delårsrapport.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.40 upp 0,5 procent till 16.473. Det bredare indexet S&P 500 var upp 0,6 procent till 1.935 medan det tekniktunga Nasdaq Composite var upp 1,1 procent till 4.687.

Tioårsräntan var 1 punkt lägre vid 2,15 procent medan trettioårsräntan var 3 punkter lägre vid 2,93 procent.

"Det råder lättnadsrally efter att Kina lyckats stabilisera sina egna marknader. Jag tror att den Kinainspirerade volatiliteten kommer att fortsätta in i 2016 då de behöver gå mot att bli en friare marknad men samtidigt har svårt att släppa taget", sade Doug Cote, marknadsstrateg på Voya Investment Management, enligt CNBC.

Asien var relativt stabil under tisdagen, med undantag från Japan som backade efter att ha återvänt från långhelgen. I stället oroas marknaden av ny press på oljepriset. WTI-oljan handlas nu under 31 dollar fatet medan Brentoljan håller sig precis ovan 31-dollarnivån.

I Europa har börshumöret varit på topp med stora uppgångar på de ledande börserna i Frankfurt, Paris och London. I London fick index skjuts av detaljhandelsbolag som rapporterat en stark försäljning under julhelgen.

Också flera amerikanska detaljhandelsbolag går starkt i dag, utmärkande är L Brands som är upp 3,1 procent och Abercrombie som avancerar 1,5 procent.

Lululemon Athletica, som tillverkar kläder för yoga, uppger att försäljningen under julhelgen var stark och höjde sent i går utsikterna för det fjärde kvartalet. Aktien är upp 9,2 procent.

Den positiva trenden i klädförsäljningen ser ut att hålla i sig. Färsk statistik visar att omsättningen i den amerikanska detaljhandeln var upp med 1,7 procent under den första veckan i januari jämfört med motsvarande vecka året innan, enligt Johnson Redbook index. Det kan jämföras med branschens målsättning för hela månaden som är en försäljningsökning på 1,4 procent i årstakt.

Sämre går det för aluminiumtillverkaren Alcoa som igår traditionsenligt sparkade igång rapportsäsongen och rapporterade ett högre justerat resultat än väntat i det fjärde kvartalet. Intäkterna inkom samtidigt som väntat. Aktien backar dock 9,3 procent i dag.

På statistikfronten har också rapporterats att antalet lediga jobb i USA, JOLT, steg till 5,431 miljoner vid utgången av november månad från 5,349 miljoner föregående månad (preliminärt 5,383).

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom