Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Aleksandar Vucic vann Serbiens presidentval

2017-04-03 08:32
Aleksandar Vucic. Foto: IBL

Serbiens premiärminister, den konservative Aleksandar Vucic, segrade bekvämt i söndagens presidentval.

Aleksandar Vucic fick över 55 procent av rösterna, enligt undersökningsföretaget Ipsos. Det räcker för att undvika en andra valomgång.

Närmaste rivalen Sasa Jankovic nådde drygt 16 procent. Oppositionen hade inte lyckats enas kring en enda motkandidat, utan ställde upp med tio olika namn.

Den 47-årige regeringschefen var favorittippad i valet och kan se fram mot fem år vid presidentmakten. Förvisso är presidentposten till stor del ceremoniell i Serbien, men kritiker har varnat för att Vucic kommer att försöka driva landet i en auktoritär riktning.

– För mig är det viktigt att det här valet visade att en stor majoritet av Serbiens invånare föredrar att fortsätta på den europeiska vägen och samtidigt behålla starka band till Kina och Ryssland, sade han på kvällen inför jublande anhängare.

Vucic, som leder Serbiens progressiva parti (SNS), vill fortsätta närmandet mot EU. SNS bildades när Vucic och den hittillsvarande presidenten Tomislav Nikolic 2008 gjorde en politisk U-sväng och bröt sig ur ultranationalistiska Serbiska radikala partiet (SRS).

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom