Alibaba-grundaren: 30 år av smärta väntar världen

Alibabas ordförande Jack Ma hävdar att samhället måste förbereda sig för årtionden av ekonomisk smärta, eftersom automatisering och internet stör ekonomin, skriver Bloomberg.
Alibaba-grundaren: 30 år av smärta väntar världen - jack-ma-alibaba-700_binary_6843124.jpg

Världen måste förändra utbildningssystemet och slå fast hur man ska jobba med robotar för att mildra stormen som orsakas av automatisering och internetekonomi, sa Jack Ma, Alibabas ordförande under en entreprenörskonferens i Zhengzhou.

– Under de kommande 30 åren kommer världen att se mycket mer smärta än lycka, fortsatte han om jobbstörningar som är orsakade av internet. Sociala konflikter kommer enligt Ma att de kommande tre decennierna påverka alla slags industrier och livsstilar.

Det var ett ovanligt tal från Alibaba-grundaren som annars tenderar att omfamna rollen som visionär och tala om en ljus framtid. Under konferensen förklarade han att han i ett tidigt skede av e-handeln varnade människor för att det skulle störa traditionella återförsäljare. Den här gången vill han varna för ny teknik – så att ingen kommer bli förvånad.

– För femton år sedan höll jag 200-300 tal för att påminna alla om hur internet kommer påverka alla industrier, men folk lyssnade inte.

Alibaba har överträffat förväntningarna på börsen i år, och bolaget står emot konkurrensen från tunga rivaler som Tencent Holdings. Avslutningsvis varnade Jack Ma för att längre livsspann i kombination med bättre artificiel intelligens sannolikt kommer leda till både åldrande arbetskraft och färre jobb.

– Maskiner ska bara göra vad människan inte klara av. Endast på det här sättet kan vi fortsätta att använda maskiner som arbetspartners, snarare än som ersättare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.