Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Alliansen säger nej till exitskatt

2018-02-14 08:50
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

De fyra allianspartierna säger i en debattartikel nej till Skatteverkets och finansdepartementets förslag till ny utflyttningsskatt, som i artikeln döpts om till exitskatt.

Förenklat innebär förslaget att den som bott i Sverige fem av de senaste tio åren och gjort orealiserade vinster på aktier eller andra andelar i bolag måste betala skatt på vinsten vid utflyttning från Sverige.

Förslaget har den senaste tiden fått hård kritik från många håll och nu ansluter sig allianspartiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

"Stefan Lövens och Magdalena Anderssons iver att försvåra och försämra för företagare verkar tyvärr inte veta någon gräns", skriver de i artikeln.

Den föreslagna skatten för tankarna till de slopade arvs- och gåvoskatterna och gör generationsväxlingar i små och medelstora företag svårare, hävdar de.

"Regeringens förslag på exitskatt försämrar företagens möjlighet att växa och verka i en global värld. En alliansregering kommer därför inte att lägga fram förslag på en exitskatt efter valet. Vi utgår nu ifrån att Stefan Löfven och Magdalena Andersson tar till sig av och förstår allvaret av den omfattande kritik som inkommit och väljer att begrava de här planerna helt", skriver de.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom