Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Allokeringschef: M-utspel kan gynna finansbranschen

2017-01-20 17:04
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna. Foto: All over press

Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel på torsdagen kan gynna finansbranschen. Det kan nämligen minska sannolikheten att en särskild löneskatt införs för finansinstitut. Det säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Moderaterna vill lägga en gemensam alliansbudget, som skulle kunna fälla den sittande regeringen. Partiet är också redo att förhandla med Sverigedemokraterna. Centern och Liberalerna har kritiserat utspelet.

"Det är ett intressant utspel och en politisk vändning. Även om Moderaterna inte gillar Sverigedemokraterna i alla frågor kan de tänka sig att rösta på delar som de gemensamt tycker är bra. Det skulle exempelvis kunna tänkas att de prövar eller ifrågasätter banklöneskatten", resonerar Jonas Olavi.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har proklamerat att det blir någon form av bankskatt, men att det skulle kunna bli förändringar utifrån kritik som framförs.

Såväl andra politiska partier som intresseorganisationer har varit starkt kritiska till en skatt om 15 procent på finansinstituts lönekostnader. Kritiken har även rört att skatten slår för brett, eftersom den skulle påverka alla företag som bedriver utlåning inom sin koncern - exempelvis även industribolag.

Från Moderaternas håll hette det i november förra året att det kan finnas skäl att öka beskattningen. Men bara om andra skatter sänks.

"Det här är en ensidig skattehöjning som riskerar att slå mot tillväxt och det riskerar att leda till större kostnader för hushållen", sade partiets skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till HD vid tidpunkten.

De fyra svenska storbankerna gick starkt på fredagen med uppgångar på mellan 1 och 3 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom