Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Allt fler anser att Sverige utvecklas åt fel håll

2016-04-01 11:42
Stefan Löfven, Sveriges statsminister. Foto: All over press

64,4 procent av de tillfrågade i Skops undersökning anser att Sverige utvecklas åt fel håll. I december var andelen 63,7 procent.

"Svenskarna har drabbats av den starkaste pessimismen på två år. Det är nu en rekordstor majoritet som anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll", säger SKOP:s analytiker Birgitta Hultåker.

Även många rödgröna sympatisörer ser en utveckling åt fel håll, noterar opinionsinstitutet.

Andelen som anser att utvecklingen går år rätt håll uppgår till 35,6 procent (36,3 procent i december), vilket innebär ett nettotal på -28,8 (-27,4). Det är alltså en försämring om 1,4 enhet sedan årsskiftet och den lägsta nivån på två år.

Birgitta Hultåker ser paralleller till utvecklingen i USA.

"De pågående primärvalskampanjerna i USA präglas av medborgarnas ilska mot etablissemanget och uppfattningen om att USA går åt fel håll. Två av tre amerikanska väljare (67 procent) anser, enligt Rasmussen, att utvecklingen i USA går åt fel håll", uppger hon.

"Sverige riskerar att hamna i en likartad politisk utveckling med politiker som lockas att profitera på medborgarnas besvikelse", tillägger Hultåker.

I SKOP:s undersökning ställs frågan "Tycker du att Sverige utvecklas åt rätt eller fel håll?" Under perioden 16 februari till 16 mars intervjuades 1.000 personer som var mellan 18 och 84 år.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom