Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Allt starkare avgångskrav mot Dijsselbloem

2017-03-22 13:56
Jeroen Dijsselbloem. Foto: All over press

Kritikerstormen mot eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem tilltog på onsdagen då Portugals premiärminister Antonio Costa krävde hans avgång.

I en intervju i måndagens Frankfurter Allgemeine Zeitung uttalade sig Jeroen Dijsselbloem, som nu är finansminister i Nederländernas expeditionsregering, om sydliga euroländers beteende före räddningsprogrammen.

"Som en socialdemokrat tillskriver jag exceptionell vikt för solidaritet. (Men) man har också plikter. Man kan inte spendera alla pengarna på alkohol och kvinnor och sen be om hjälp", sade han enligt tidningen.

Antonio Costa kallade uttalandet "främlingsfientligt, rasistiskt och sexistiskt".

"Om Europa vore seriöst skulle han ha avskedats vid det här laget", fortsatte han.

Vid en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott på tisdagen ombads han att be om ursäkt.

"Nej, det gör jag verkligen inte. Det var inte vad jag sade. Vad jag klargjorde är att solidaritet kommer med kraftiga åtagande. Man kan inte upprätthålla folkligt stöd för solidaritet om det inte kommer tillsammans med åtaganden från alla sidor", sade Jeroen Dijsselbloem.

Italienaren Gianni Pittella, som är ledaren för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet, sade att Jeroen Dijsselbloem inte är lämplig för posten.

Efter valförlusten i förra veckan för Jeroen Dijsselbloems socialdemokratiska parti ifrågasattes hans möjlighet att fortsätta som eurogruppens ordförande.

Vid eurogruppens möte i måndags sade han att han tänker sitta kvar som ordförande så länge han är interimistisk finansminister. Det är "extremt liten chans" att hans parti kommer att ingå i den nya regeringen, så han kommer inte att återkomma som finansminister, sade han.

Men förhandlingar om regeringsbildning tar lång tid i Nederländerna och hans mandat som eurogruppens ordförande löper ut i januari nästa år.

Om han får avgå som interimistisk finansminister dessförinnan får eurogruppen ta ställning till den situationen, sade Jeroen Dijsselbloem.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom