Altor går in som storägare i XXL

Riskkapitalbolaget Altor går in i den krisande norska sportkedjan XXL. Det framgår av flaggningsmeddelande och av ett pressmeddelande från bolaget.
Altor går in som storägare i XXL - altor-700_binary_6954383.png

Altors fond IV har på onsdagen köpt 7,1 miljoner aktier i XXL och därmed äger Altor 14 miljoner aktier i XXL, motsvarande 10 procent av aktierna, enligt ett flaggningsmeddelande.

Därutöver är Altor på väg att köpa ytterligare nästan 3,1 miljoner aktier, eller 2,2 procent, för 25 norska kronor styck i XXL från bolaget självt, en affär som kräver godkännande från en extrastämma i bolaget. XXL stängde på 23:26 kronor på Oslobörsen på tisdagen.

Om affären genomförs kommer Altor äga totalt nästan 17,1 miljoner aktier i XXL, motsvarande 12,3 procent av bolaget.

XXL skriver att försäljningen av de treasury-aktierna kommer att dra cirka 77,4 miljoner norska kronor till bolaget, vilket kommer att “bidra till att stärka likviditetssituationen för bolaget.”

“Under perioden 2010-2015 var XXL delvis ägt av EQT. Under denna period utvecklades XXL starkt, tog ett marknadsledarskap i den nordiska sporthandeln, inklusive en stark position online, i kombination med solitt finansiellt resultat”, skriver XXL i ett pressmeddelande.

“XXL har följaktligen bra erfarenhet av PE-ägare och tror att Altor kommer att fylla på bolaget med kompetens i nästa fas”, heter det vidare.

Av ett separat flaggningsmeddelande framgår att Dolphin Management, som är bolagets största ägare och som kontrolleras av XXL:s styrelseordförande Øivind Tidemandsen, har sålt 2,4 miljoner aktier till ett pris om 25 norska kronor styck. Hans innehav minskar därmed till runt 31,7 miljoner aktier, motsvarande cirka 22,8 procent.

Øivind Tidemandsen välkomnar Altor som storägare i XXL, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.