Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Amerikanska skatteförslag pressar dollarn

2017-11-10 10:44

Dollarn pressas av oro kring den amerikanska skatteplanen samtidigt som Europaräntorna stiger några punkter.

Republikanerna i senaten presenterade på torsdagen ett skatteförslag som på flera punkter skiljer sig från förslaget från partikamraterna i representanthuset, framför allt i det att sänkningen av bolagsskatten, till 20 procent, skjuts upp till 2019 i senatsförslaget. Uppgifter om detta cirkulerade redan tidigare i veckan, men det slutliga beskedet satte ändå förnyad nedåtpress på amerikanska marknader.

Bart Wakabayashi vid State Street Bank konstaterade att det USA-lett för dollarn just nu när investerare fokuserar på detaljerna i skatteförslagen.

"Rörelsen i natt fokuserade på skattesituationen i USA och en försening som ser ut att komma", för skattesänkningen sade han till Reuters.

Republikanske talmannen i representanthuset, Paul Ryan, sade att de båda kamrarna kan väntas anta sina respektive förslag och "därefter behöver vi samlas för att förena skillnaderna, vilket är lagstiftningsprocessen".

Dollarn handlas på fredagsförmiddagen vid 113:40 mot yenen och 1:1645 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 4 punkter till 2,37 procent.

Norges konsumentpriser steg 0,1 procent i oktober jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna 1,2 procent.

Kärninflationen, KPI-JAE, steg med 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

SEB skriver i en analys att kärninflationen nu ligger i linje med Norges Banks prognos men överraskningen på uppsidan drevs av den volatila komponenten flygresor, vilket stör bilden något.

"Ytterligare ett inflationsutfall återstår innan decembermötet, men det bör inte ha något betydlig påverkan på de kortsiktiga policyutsikterna", skriver SEB.

Pundet stärktes omkring 0,1 procent efter statistik som visade att Storbritanniens industriproduktion steg 0,7 procent i september, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg produktionen med 2,5 procent.

Analytikerna hade räknat med att industriproduktionen skulle ha stigit 0,3 procent jämfört med månaden före och ha stigit 1,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Kronan handlas sidledes mot euron strax under 9:75 och har stärkts 1 öre mot dollarn till 8:37.

Räntan på den svenska tioåringen har stigit 1 punkt till 0,83 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom