Amgen mot strömmen på Wall Street

2016-01-21 06:22 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

Globalt börsfall, nya prisnedgångar för oljan och fortsatt tillväxtoro var faktorer som drev ned Wall Street under onsdagen.

Dagen inleddes mycket svagt med en nedgång för S&P 500 index på drygt 3,5 procent till omkring 2-årslägsta. Under andra halvan av börsdagen kom dock en viss återhämtning på börsen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 1,6 procent till 15.767. Det bredare indexet S&P 500 sjönk med 1,2 procent till 1.859 medan tekniktunga Nasdaq Composite minskade med 0,1 procent till 4.472.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 6 punkter till 1,98 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 8 punkter till 2,7 procent.

Såväl Brent- som WTI-oljepriset noterades vid de lägsta nivåerna på drygt tolv år under onsdagen. Vid 21-tiden stod Brent i 28,05 dollar och WTI i 28,64 dollar per fat.

Bidragande till prispressen var riskaversionen på oljemarknaden med tillväxtoro, förväntningar om fortsatt stigande lagernivåer och negativt sentiment i kölvattnet av gårdagens IEA-rapport.

På bolagsfronten har Goldman Sachs rapporterat och redovisat en justerad vinst per aktie för det fjärde kvartalet som var bättre än väntat, men bankens resultat föll trots allt för det tredje raka kvartalet. Aktien handlades ned 2,0 procent.

Netflix rapporterade sent i går kväll ett resultat på 0,10 dollar per aktie för det fjärde kvartalet, där väntat var 0,02 dollar.

Nätstreamingtjänsten fick 5,59 miljoner nya abonnenter i det fjärde kvartalet, klart bättre än väntade 5,15 miljoner och är nu uppe i totalt 75 miljoner kunder globalt. För det innevarande första kvartalet tror Netflix att de kommer att addera ytterligare 6,1 miljoner abonnenter. Aktien sjönk 0,1 procent.

PC-bolaget IBM föll 4,9 procent. Bolagets rapport efter börsens stängning på tisdagen visade att intäkterna sjunkit för 15:e kvartalet i följd, dock var det aningen bättre än vad analytikerna räknat med. Även resultatet per aktie var något högre än väntat.

Deutsche Bank, som under kvällen lämnade preliminär rapport för fjärde kvartalet som visade förlust, sjönk 5,4 procent.

Bioteknikaktier utvecklades positivt med bland andra Amgen upp 2,5 procent och Gilead Sciences steg 0,7 procent.

I rekommendationsflödet noterades att Jefferies har sänkt rekommendationen för både Parker-Hannifin och Timken till behåll från köp. De båda aktierna sjönk med 1,6 respektive 0,4 procent.

Bank of America, som också lämnade delårssiffror i går, fick en höjd rekommendation från mäklarfirman Sandler O´Neill: till köp från neutral. Aktien sjönk dock med 3,9 procent.

På statistikfronten var konsumentprisindex (KPI) i USA ned med 0,1 procent under december jämfört med närmast föregående månad. Marknadens prognos var att KPI skulle visa en månadstakt på 0,0 procent.

Det har också kommit siffror över påbörjade husbyggen vilka i absoluta tal var lägre än väntat i december. Byggloven var samtidigt fler än väntat.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom