Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Analys: Riksbanken kan tvingas höja ränta tidigare än väntat

2017-07-17 14:55
Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

Inflationen riskerar att öka för mycket om inte kronan stärks med hjälp av en höjd reporänta, skriver konsultbyrån Capital Economics i en analys.

Den senaste tidens kronförstärkning kommer inte att hindra Riksbanken från att strama åt penningpolitiken, tvärtom kommer Riksbanken att behöva hjälp från en starkare krona för att inflationen inte ska bli för hög framöver. Detta gör att reporäntan kommer att höjas tidigare än vad Riksbanken själva räknar med i sin räntebana.

Det skriver konsultbyrån Capital Economics, som specialiserar sig på makroekonomisk forksning och analys, i en analys på måndagen.

De noterar att kronan stärkts tydligt sedan slutet av juni, först efter hökaktiga tongångar från ECB-chefen Mario Draghi och sedan efter att den svenska inflationen överraskat på uppsidan. Kronan är redan nu ett par procent starkare än Riksbankens senaste prognos för ett par veckor sedan, men Capital Economics tror inte att det kommer att få Riksbanken att bli mer duvaktiga.

Tvärtom kommer det att krävas en starkare krona för att inflationen inte ska stiga över målet på 2 procent. Den inhemska inflationen är i dagsläget 2,2 procent och den kraftiga ökningen av det svenska resursutnyttjandet på senare tid talar för att den kan komma att stiga kraftigt.

"Om det sker måste importpriserna falla för att hålla inflationen i linje med Riksbankens mål", skriver Capital Economics.

De har själva en klart mer aggressiv kronprognos än marknaden, där kronan stärks till 8:40 mot euron till slutet av 2019. Även med denna prognos kommer dock växelkurseffekten bara att gå från att nu lyfta inflationen med närmare 0,2 procentenheter till att dämpa den med 0,4 procentenheter 2019.

"Vi ser kronans förstärkning som ett bevis för att marknaden börjar svänga mot vår syn att Riksbanken kommer att behöva strama åt penningpolitiken i början av nästa år", skriver Capital Economics

De räknar själva med en första räntehöjning i april 2018, medan Riksbankens egen räntebana tyder på att det dröjer till framåt hösten 2018 innan reporäntan höjts 25 punkter.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom