Analysföretag: Trump ett globalt hot

2016-03-17 09:43 Affärsvärlden TT
Fastighetsmogulen Donald Trump. Foto: Marjorie Kamys Cotera/All over press

Om USA:s näste president heter Donald Trump skulle det innebära ett globalt hot i nivå med jihadismen, varnar brittiska analysföretaget EIU.

En kinesisk tidning pekar ut den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump som rasist. Och ett brittiskt analysföretag varnar för att Trump kan bli ett globalt hot om han segrar.

Den kinesiska statsägda tidningen Global Times sågar den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump, som hittills har vunnit flest republikanska delegater i det pågående primärvalet i USA. Tidningens ledarredaktion skriver att Trumps uttalanden är "grovt rasistiska och extremistiska", och att "en rasists framväxt på den politiska arenan i USA oroar hela världen". Enligt Global Times var Trumps uppgift till en början att agera som en "clown för att rikta fler väljares uppmärksamhet mot Republikanerna", och att hans uppgång har öppnat en Pandoras ask i det amerikanska samhället. Trump har tidigare pratat med en tillgjord kinesisk brytning när han talat inför väljarna om hur han tror att Kinas regering resonerar vid internationella förhandlingar.

Samtidigt får Trump en smocka från ett annat håll. Det brittiska analysföretaget EIU slår fast att om Trump vinner höstens presidentval skulle han utgöra ett globalt hot i nivå med jihadismen.  I sin senaste riskbedömning rankar företaget en seger för den republikanske presidentaspiranten som 12 på ett index där det största hotet för närvarande bedöms vara en eventuell kraschlandning för den kinesiska ekonomin, rankat 20. Enligt EIU riskerar Trumps förslag om att hindra inresa för muslimer att bli ett "potent rekryteringsverktyg för jihadistgrupper".

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom