Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analyshus ger tummen upp för Atlas Copco

2017-01-16 17:20
Foto: Atlas Copco

Kepler Cheuvreux anser att nyheten om både vd-bytet i och styckningen av Atlas Copco är positivt.

Det bästa för Atlas Copcos gruv- och byggverksamheter (det som fått arbetsnamnet Newco) med en uppdelning är att de hädanefter kan växa av egen kraft efter att deras vinster hittills förmodligen har använts åt att bygga upp vakuumverksamheten i en annan del av koncernen.

Det skriver Kepler Cheuvreux i en kommentar efter Atlas Copcos uppdelningsbesked och efterföljande press- och analytikerkonferens.

"Ronnie [Leten] sade under konferensen att han inte har stoppat några affärer, men fokus har inte heller legat på att försöka expandera slutmarknaderna genom företagsaffärer", noterar analyshuset i ett kundbrev.

Vidare slås fast att tidpunkten för beslutet är intressant, i en positiv bemärkelse: "Gruv kommer sannolikt att bli fokus nästa år och projekt bör komma tillbaka", heter det i kommentaren, där det påpekas att gruvverksamheten kommer att stå för cirka två tredjedelar av "Newco".

Även vd-bytet får gott betyg och förmodas vara populärt även internt på Atlas Copco.

Beträffande Sandvik, vars aktie liksom Atlas Copco återfanns bland de få som steg på måndagen, anser Kepler Cheuvreux att Atlas Copco-beskedet är positivt, eftersom det i händelse av positiv marknadsreaktion kan antas stimulera även konkurrenten att besluta om något liknande.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom