Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analyshus: Trumpseger bra för byggsektorn

2016-11-09 13:03
Donald Trump Foto: All over press

Den amerikanska byggsektorns utsikter ser relativt ljusa ut i spåren av att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet. Det skriver Davy Equity Research i en analys på onsdagen.

"Donald Trump har varit fast i sitt budskap om att han tänker sig spendera stora summor på infrastruktur. Han har dock inte varit tydlig kring detaljer", skriver Davy.

Skulle han få igenom sina tankar, med syfte att skapa jobbtillfällen, handlar det om tusentals miljarder dollar i investeringar för att rusta upp vägar och broar.

"Det kan jämföras med 305 miljarder dollar i FAST Act som antogs i november 2015 samt Hillary Clintons stimulansplan om 500 miljarder dollar. Även om det är lätt att snacka, och finansieringen fortsatt är ett stort frågetecken, tror vi att samtalen om infrastrukturstimulanser kommer att få förnyad fart efter valet", skriver Davy vidare.

I sitt första tal efter det amerikanska valet nämnde Donald Trump också investeringar i infrastruktur.

DNB Markets har pekat ut Skanska som ett skandinaviskt bolag som skulle gynnas oavsett om Donald Trump eller Hillary Clinton vann presidentvalet. Det då bolaget har nära 40 procent av byggintäkterna från sina USA-verksamheter.

Irländska Davy pekar ut CRH som ett USA-exponerat byggbolag med omkring 60 procent av koncernvinsten från landet, varav 40 procent kommer från infrastruktur.

Skanska var vid lunchtid nära 4 procent högre i Stockholm och har sedan Brexitbotten vid halvårsskiftet lyft drygt 20 procent. CRH noterades nära 7 procent högre i Dublin. I London steg byggbolaget Balfour Beatty nära 4 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom