Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analyshuset: "Svenska hushållsskulder ej alltför oroande"

2017-10-11 10:23
Foto: Anders Good / IBL bildbyrå

De svenska hushållens skuldsättning är visserligen hög, men det är inte alltför oroande eftersom hushållens besparingar också är stora, vilket innebär att många hushåll kan klara högre räntor.

Det sade Jack Allen, Europaekonom vid analyshuset Capital Economics, vid ett seminarium i Stockholm.

Svenska bankers kärnprimärkapitalrelationer är samtidigt imponerande höga i en internationell jämförelse, uppgav han vidare.

Capital Economics tror att fasen med skuldminskningar världen över i spåren av finanskrisen i stort sett är över. Låga räntor framöver, vilket är analyshusets huvudscenario, väntas samtidigt göra att skulder förblir hanterbara.

Internationellt sett pekar Capital Economics ut Italien och Kina som två ekonomiska riskfaktorer.

Om bankers nuvarande problemlån skulle bli kreditförluster skulle de flesta banker klara sig, men i Italien skulle bankernas kapital nästan försvinna helt, lyfter analyshuset fram.

"De flesta banker är välkapitaliserade och kommer att stödja ekonomisk tillväxt. Italien är det huvudsakliga undantaget", är den övergripande bilden.

Skulderna i Kina är samtidigt en stor risk, enligt Capital Economics. Kostnaden för att rädda Kinas banker skulle öka kraftigt om man räknar in bland annat risker kring lokala offentliga enheter, framhåller analyshuset.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom