Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Ägare stoppar ej Nordea-flytt

2017-09-14 16:19
Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Det går rykten om ett visst ägarmotstånd i frågan om Nordeas flytt till Finland. Riskerna för ett ägaruppror överdrivs, bedömer en bankanalytiker.

Det framgår av Nyhetsbyrån Direkts intervju med Danske Banks Helsingforsbaserade analytiker Matti Ahokas.

– Skulle det bli ett nej från ägarna vore det så klart väldigt negativt, håller han med om avseende förtroendet för bolagets styrelse och ledning.

– Men det är ingen verklig risk, beslutet har tagits på finansiell grund och ur aktieägares synvinkel, säger Ahokas vidare. Därmed bedömer han att de allra flesta ägarna borde förespråka en flytt.

Kostnaderna för själva flytten är låga, påpekar Danske Bank-analytikern, samtidigt som han lägger till att besparingarna i det korta perspektivet samtidigt inte är så stora.

– Därutöver kommer det att dröja lite innan vi vet mer konkret kring kapitalkrav, säger han.

Hade som finländsk skattebetalare gärna sett Nordea stanna i Sverige men risken för Finland delas med EU:s bankunion

Men missnöjet som märks i Sverige i nuläget bedömer han vara mer av politisk natur, snarare än att det finns någon bakomliggande fundamenta. De finansiella intäkter som Sverige förlorar till följd av flytten utgörs främst av avgifter som är förknippade med att användas vid eventuella finansiella kriser.

– När Nordea gjorde filialer av verksamheterna i Finland, Danmark och Norge vid årsskiftet så tyckte alla att det var helt okej, och det har inte haft någon betydelse för bankens kunder i något av de länderna. Skulle folk nu vara missnöjda i Sverige trots att risken för landets skattebetalare minskar jättemycket - vad är egentligen själva problemet? För kunderna har det inte alls någon betydelse, säger han.

Matti Ahokas anger att han själv - i själva verket - snarare var nöjd som finländsk skattebetalare när Nordea flyttade risken från Finland till Sverige.

Samtidigt påpekar han att Finlands medlemskap i EU:s framväxande bankunion innebär delade risker inom EMU för regionens alla banker. Finland behöver således inte ensamt bära risken för det globalt systemviktiga finansiella institut som Nordea utgör.

Nordea är en nordisk bank, påpekar han, med 75 procent av kunderna utanför Sverige. Det skapar en konflikt att vara reglerad på basis av strukturen i ett enskilt land.

– Av de konfliktskälen är det en vettig lösning med flytten till Finland, säger han utifrån att Nordeas "peers" är europeiska banker och att Nordea efter en flytt av sätet till Finland kommer att regleras utifrån samma ramverk som dem.

Nordea var på torsdagseftermiddagen ner drygt 1 procent, därmed sämst presterande aktie inom OMXS30, medan övriga svenska storbanker noterades i stort oförändrade.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom