Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Amorteringskrav kan ge fler bostadsaffärer i närtid

2018-01-15 10:15
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valueguards bosprisstatistik visade på fortsatt sjunkande bostadspriser i december, -2,0 procent från december och -0,9 procent säsongsrensat.

I närtid tyngs priserna av ett fortsatt högt utbud, medan det skärpta amorteringskravet kan få fler att vilja göra affär i början av året, enligt analytiker. Dessutom kommer bostadspriserna i januari att lyftas av en stark säsongseffekt.

"Vi hade förväntat oss en nedgång för bostadsrätter i Stockholm och det blev ungefär som vi antagit. Trenden nedåt har fortsatt, vilket också var i linje med konsensus", säger Stefan Mellin, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han spekulerar dock i att det kan komma en stabilisering i januari-februari, när köpare kan vilja hinna göra affär innan det nya amorteringskravet träder i kraft den 1 mars.

"Annars är trenden nedåt", säger han.

Han tillägger att Riksbanken än så länge inte är oroade över boprisnedgången, men om den fortsätter kan det komma att få större effekter på ekonomin och tillväxten. Detta i sig dämpar också inflationen, men samtidigt kan sjunkande bostadspriser också leda till en svagare krona, vilket drar i andra riktningen.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström skriver i en kommentar att det finns en "tydlig risk" för ytterligare nedgångar i närtid, men att Nordea fortsatt räknar med stabila priser längre fram.

"Det är ännu för tidigt att göra någon meningsfull prognos på januariutfallet eftersom antalet transaktioner har varit lågt under de första två veckorna. Indikatorer tyder emellertid på att utbudet av både befintliga och nya bostäder är fortsatt relativt högt vilket kan sänka priserna ytterligare något de närmaste månaderna", skriver han.

På lite längre risk räknar Nordea fortsatt med stabila priser, eftersom det är svårt att se någon mer markant nedgång så länge som bolåneräntorna är så låga.

Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson påpekar i ett marknadsbrev att säsongseffekten drog ned bostadspriserna i december och att de sjönk mindre säsongsjusterat. Hon noterar också att fastighetsmäklare rapporterar att köpare återvänt till marknaden i januari, med fler visningsbesökare.

Swedbank fortsätter att räkna med en stabilisering av bostadspriserna under 2018, med månadsförändringar runt noll under våren. Redan i januari kommer säsongsmönstret att lyfta bostadspriserna.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom