Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: ”Då blir det totalt kaos”

2012-01-23 12:27
Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea. Foto: Nordea/Scanpix

Handelsbanken Capital Markets ser det som årets stora riskmoment och Nordea Markets förbereder sig på nivåer på 150 dollar fatet. Hör råvaruanalytikerna som noga följer utvecklingen i Iran.

Senare idag träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera världens konflikter. För världsekonomin är frågan om Iran avgörande.

Läs mer om bakgrunden till ministermötet här!

Kommer ett skarpt uttalande från EU:s politiker idag kommer marknaden snabbt prisa in de förhöjda riskerna. Ett sådant utspel kommer göra oljan ordentligt mycket dyrare, enligt flera analytiker Affärsvärlden talat med.

- Det här är ett av de stora riskmomenten under 2012. Tidigare var det största problemet att Israel skulle attackera Iran. Nu ser det ut som det här embargot kommer före, säger Martin Johansson, råvaruanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Han förväntar sig dock inga skarpa uttalanden efter dagens toppmöte. Men den politiska oron följs noga då den har en direkt effekt på oljepriset.

- Nu är det inte så att om det blir ett embargo mot Iran så går oljepriset direkt upp mot 150-200 dollar. Men en serie politiska händelser kan driva upp priset på olja under väldigt kort tid, säger Martin Johansson.

- Uttalar sig politikerna efter mötet i dag på ett skarpt och enhälligt sätt kommer marknaden prisa in det ganska omgående. Än så länge är det dock mest indicier och det finns ingen plan för ersättningsolja. Sådana här saker brukar ta lång tid så jag väntar mig inga skarpa uttalande efter idag.

Förutom Iran håller han ett vakande öga på utvecklingen i Ryssland.

- I år har protesterna mot Putin blivit mer synliga. Och som vi sett under den Arabiska våren kan protester snabbt eskalera. Händer något liknande i Ryssland i kombination med att Israel attackerar Iran har vi en giftig cocktail som snabbt kan ta skruv, säger Martin Johansson.

Han påminner om att guld och silver normalt sett handlas upp under politiskt oro. En eskalerande oro är därför sannolikt positiv för guldhandlarna.

Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea Markets väntar sig priser på upp till 150 dollar fatet i fall tänkta sanktioner sätts in. Ännu högre prisnivåer befaras i fall en regelrätt konflikt bryter ut.

- Om Iran stänger sina hamnar för export har USA sagt att man kommer använda sig av militärt våld för att öppna dessa igen. I värsta fall kan en regelrätt militär konflikt utbryta. Om det sker har Iran själva sagt att priset på olja kan nå 200 dollar fatet, säger Thina Saltvedt.

- Grekland, Spanien och Italien har ett starkt beroende av iransk olja. Därför kommer sanktionerna dröja minst ett halvår så att dessa länder kan hitta en annan oljeproducent, säger hon.

Analytikern anser att oljepriset som idag noteras för omkring 107 dollar fatet är högt. Men priset beror på en stark politisk oro. Under mer stabila förhållen hade priset på olja varit under hundralappen.

- Oljepriset har idag en inprisad riskpremie. Den ekonomiska utvecklingen i EU-området är så pass svag att efterfrågan på olja borde bli lägre. Samtidigt är den libyska oljan på väg tillbaka. Men riskerna gör att oljepriset kan hållas på rådande höga nivåer, säger hon.

Thinas Saltcedt tror att det som direkt skulle driva upp oljepriset är om Iran skulle komma med en motaktion eller om Israel och USA väljer att militärt attackera Iran.

Samtidigt har Indien och Kina sagt att man inte kommer sätta in sanktioner mot Iran. Och då EU-sanktionerna långsamt växer fram ger man Iran lång tid att anpassa sig till det nya handelsklimatet.

- Iran förhandlar nu med Kina och Indien om framtida export. Effekten av sanktionerna riskerar därför att bli ineffektiva.

En Arabisk vår i Iran går inte att utesluta, enligt oljeanalytikern.

- Då blir det totalt kaos, säger Thina Saltvedt.

80 procent av Irans intäkter kommer från oljeexport.

Se prisutvecklingen för oljan här!

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom