Analytiker: Dags att testa botten

Världens investerare har prövats hårt under mars och ännu finns det gott om prognosmakare som spår att rasen på de globala börserna ännu inte har nått botten, framgår av en färsk analytikerskörd från slutet på förra veckan och inledningen av den innevarande.

Virusläget är den främsta faktorn som kan bidra med att sätta en botten för det börsras som kommer gå till historien som pandemikrisen, enligt JP Morgans analytiker. Hittills har index fallit 26 procent sedan toppen i mitten på februari, trots att rekylen upp varit 13 procent från den botten som många nu menar ska återtestas.

Ur ett tekniskt perspektiv finns det dock vissa ljuspunkter att ta fasta på, skrev JP Morgans analytiker Jason Hunter och Alix Tepper i en analys i fredags, enligt Bloomberg News.

Samtidigt som data för virusfallen i Europa ser ut att ha nått en platå har antalet delstater i USA med kumulativ tillväxttakt i antal virusfall sjunkit från över 40 till under 10 de senaste två veckorna. Håller den trenden i sig kan volatiliteten gå mot en lättnad och bidra till att indexhärdsmältan dämpas.

Hittills under pandemikrisen har inbromsningen av antalet nya amerikanska konstaterade fall i den här statistikgruppen korrelerat med att volatiliteten minskat”, skriver analytikerkollegorna enligt Reuters.

“Vi förväntar oss att marknaderna kan förankra sig till dessa data, givet de enorma osäkerhetsfaktorer som är förbundna till en pandemi. Hittills har detta dock visat sig stämma.”

Amerikanska myndigheter och politiker har varnat för att den vecka som just har inletts kan bli den värsta i hela krisen. Det borde vara positivt för börserna – i alla fall ur synvinkeln att ju förr en topp nås i statistiken desto snabbare kommer aktiemarknaderna få stöd i takt med att karantänsåtgärder kan rullas tillbaka.

Jefferys-analytikern Chris Wood menar dock att det kan bli nervigt. Ju värre det blir, desto oroligare kommer investerare bli och många kommer kasta sig på säljknappen.

“Marknaden är förmodligen på väg in i den period där vi får se de värsta rubrikerna, sammanfallande för både USA och Storbritannien eftersom de varit så tröga med karantänsrestriktioner. Det här nyhetsflödet kommer förmodligen kosta på för de kortsiktiga marknadsaktörerna”, skrev han i en marknadskommentar i fredags.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.