Analytiker: Därför har African Petroleum rusat 200 procent

African Petroleum har rusat 200 procent i år. Analytikern Richard Savage förklarar varför, och varnar för småsparare som via Facebook kan sprida vilseledande information.
Analytiker: Därför har African Petroleum rusat 200 procent - olja-raket-700_binary_6842514.jpg

Nyligen rapporterade Affärsvärlden om Oslonoterade African Petroleums osannolika kursutveckling 2017. Nu kan vi berätta vad rusningen beror på.

Mirabaud Securities analytiker Richard Savage följer bolaget och ser ett antal faktorer bakom APCL:s starka start på börsåret.

Bolaget kommer enligt Savage från låga nivåer, vilket överdriver tillväxten, sett till procent och African Petroleums värde vid årsskiftet ansågs svårt att fastställa. Sedan dess har aktien rusat nära 200 procent.

– Bolaget hade utan tvekan tillgångar i världsklass som var värda den multipla aktiekursen. Samtidigt hade bolaget skyldigheter som skulle kunna driva bolaget till ekonomiska svårigheter som i sin tur skulle göra att bolaget kunde förlora stora tillgångar om man inte kunde säkra finansiering, säger Savage till Affärsvärlden.

African Petroleum är ett litet oljebolag med prospekteringsverksamhet i Senegal, Gambia, Elfenbenskusten och Sierra Leone.

Den politiska situationen i Gambia har under året förbättrats väsentligt, vilket har ökat sannolikheten för African Petroleum att hitta en partner. Samtidigt börjar marknadsrabatten erodera. I dag har bolaget ett börsvärde om 120 miljoner dollar.

I veckan tecknade bolaget ett avsiktsförklaringsbrev och ett exklusivitetsavtal med ett oljebolag. Avtalen innebär att bolaget blir en operatör och får en andel på 70 procent i området Senegal Offshore Sud Profond (SOSP) samt licenserna A1 och A4 i Gambia. I gengäld ska man bland annat finansiera minst två djuphavsborrningar, för runt 25 miljoner dollar.

– Den politiska risken kombinerat med borrkatalysatorn bidrog till African Petroleums omvärdering, det vill säga före veckans nyhet om en partner. Men fram tills den potentiella partnern har skrivit på den prickade linjen och deras identitet avslöjas, kommer marknaden inte att se hela värdet av avtalet.

Kommer African Petroleum fortsätta att stiga?

– På kort sikt är hänger det på resultatet av Ayame Wests prospekteringsbrunn utanför Elfenbenskusten. Om det visar sig vara en upptäckt ökar värdet med minst det dubbla jämfört med dagens börsvärde, säger Savage.

Samtidigt erfar Affärsvärlden att bolagets aktie haussas, bland annat i en låst Facebook-grupp som i dag har över 1400 medlemmar. Affärsvärlden har varit i kontakt med en av personerna som är mest drivande i gruppen.

– När jag köpte var börsvärdet mycket lågt, bolaget satt samtidigt på stor potential och stora licenser. Emissionen i januari fick inte kursen att rusa. Nu har bolaget fått flera avtal. En grupp på 1400 personer klarar inte haussa en aktie i den här storleken. Allt vi publicerar är baserat på analyser, skriver småspararen till Affärsvärlden.

I dagarna publicerade Pareto en positiv analys. Och tidigare i år har även Mirabaud skrivit upp bolaget. Om småsparare som försöker hissa sina investeringar, oavsett om det rör sig om Facebookgrupper eller andra forum, säger Savage så här:

– Sociala medier och småsparare har större inflytande än någonsin. Via Facebook kan privatpersoner användas för att marknadsföra sina investeringar vilket kan vara både positivt och negativt. Men det kan vara ett problem med vilseledande information.

Borde African Petroleum agera?

– Bolaget känner så klart till sajterna men har ännu inte behövt kommentera några rykten som spridits via sociala medier. Småsparare i African Petroleum har heller inte inflytande nog för en ”pump and dump”, då krävs mer aggressiva hedgefonder, och de ses mycket sällan i vårt universum.

Hur ska man då agera om man stöter på ett bolag som plötsligt rusar över 100 procent? Så här resonerar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

– Många tror att de upptäckt ett bolag som är på gång men det handlar oftast om dålig handel. Köp aldrig aktier i ett bolag innan du läst en oberoende analys. Tro inte att du själv har upptäckt en ny guldklimp, säger Hemberg till Affärsvärlden och fortsätter.

– Småbolag lockar till sig många nya ägare. På Facebook är det lagom kamratligt och folk utger sig för att ha insyn. Det är en marknadspåverkan man inte får ägna sig åt och något Finansinspektionen borde titta närmare på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets