Analytiker: Fed bör överraska med räntehöjning

En grupp valuta- och räntestrateger vid Bank of America Merill Lynch anser att den amerikanska centralbanken bör byta taktik. Det skriver Marketwatch.

USA:s centralbank, Federal Reserve, vill gärna förbereda investerare på sina större beslut, detta för att marknaden inte ska överreagera. Men vid den senaste räntehöjningen i december fallerade den taktiken. Trots att höjningen var ”vältelegraferad” följdes den av flera veckor av extrem volatilitet.

Nu kan det vara dags för ett nytt förhållningssätt, anser analytiker vid storbanken Bank of America Merill Lynch. Enligt gruppen har Fed inte höjt räntan utan att marknaden sett en 60-procentig sannolikhet att så skulle ske. Det är bra för att minimera volatilitet men begränsar bankens förmåga att agera och tvingar den ibland att vänta till ett möte med schemalagd presskonferens inför ett stort beslut.

Genom att överraska marknaden en enstaka gång skulle Fed återfå en del av rörelsefriheten som banken förlorat av rädsla för att störa marknaden, menar analytikerna.

Sannolikheten för en räntehöjning de kommande månaderna är dock noll eller liten, skriver Marketwatch. Sannolikheten för en räntehöjning i veckan ligger på 0 procent, enligt CME Groups Fed Watch Tool. Siffran för april är 20 procent, för juli 50 procent och för september 61 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets