Analytiker: Fed bör överraska med räntehöjning

2016-03-14 10:59 Per Tolgraven
Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve. Foto: All over press

En grupp valuta- och räntestrateger vid Bank of America Merill Lynch anser att den amerikanska centralbanken bör byta taktik. Det skriver Marketwatch.

USA:s centralbank, Federal Reserve, vill gärna förbereda investerare på sina större beslut, detta för att marknaden inte ska överreagera. Men vid den senaste räntehöjningen i december fallerade den taktiken. Trots att höjningen var ”vältelegraferad” följdes den av flera veckor av extrem volatilitet.

Nu kan det vara dags för ett nytt förhållningssätt, anser analytiker vid storbanken Bank of America Merill Lynch. Enligt gruppen har Fed inte höjt räntan utan att marknaden sett en 60-procentig sannolikhet att så skulle ske. Det är bra för att minimera volatilitet men begränsar bankens förmåga att agera och tvingar den ibland att vänta till ett möte med schemalagd presskonferens inför ett stort beslut.

Genom att överraska marknaden en enstaka gång skulle Fed återfå en del av rörelsefriheten som banken förlorat av rädsla för att störa marknaden, menar analytikerna.

Sannolikheten för en räntehöjning de kommande månaderna är dock noll eller liten, skriver Marketwatch. Sannolikheten för en räntehöjning i veckan ligger på 0 procent, enligt CME Groups Fed Watch Tool. Siffran för april är 20 procent, för juli 50 procent och för september 61 procent.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom