Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Fondstopp kan sänka svenska bolag

2016-07-07 13:13
Banker i London. Foto: All over press

Flera brittiska fondbolag har i panik fryst sina fonder efter brexit. Risken ökar då för ett säljtryck i den svenska fastighetssektorn och kursnedgångar kan vänta, enligt Swedbanks analytiker, skriver SvD.

Den här veckan har ett flertal fondbolag i Storbritannien fryst sina fastighetsfonder om 15 miljarder pund. Detta efter att investerare har velat flytta sina pengar av brexitoro.

Nu kan deras oro även spridas till Sverige, vilket kan slå hårt mot den svenska fastighetsmarknaden.

– När de brittiska fondförvaltarnas kunder vill ta ut sina pengar ur fastighetsfonderna måste de sälja aktier för att ha likviditet till att möta uttagen. I det fallet kan de behöva sälja delar av sina svenska aktieinnehav, säger Lars Söderfjell, chef för aktiestrategi på Swedbank till SvD.

Vidare utvecklar Söderfjell att det handlar om brittiska bolag som har investeringar i svenska fastighetsbolag som har drabbats av uttag. Som i sin tur kan påverka innehav i svenska aktier.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom