Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: För tidigt att fira den uteblivna recessionen

2019-11-14 11:07
Foto: AP Photo/Bernd Kammerer/IBL

Tysk BNP steg 0,1 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det innebär att landet lyckades undvika en teknisk recession, men än är det för tidigt att fira.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"För det första har erosionen av Tysklands konkurrenskraft, som har observerats i flera år, haft negativ effekt på tillväxten. För det andra förblir osäkerheten kring framtiden för världshandelsordningen hög även om presidenterna Trump och Xi kommer överens om ett handelsavtal", skriver Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer.

Läs mer: Tyskland undgår recession

I det fjärde kvartalet syns fortfarande ingen förbättring för tillverkningsindustrin, även om vissa indikatorer har överraskat på uppsidan.

"Till exempel kommer nya order bara pålitligt signalera en vändning om åttamånaderssnittet vänder upp, vilket inte har hänt. Även trenden för IFOs näringslivsklimat pekar tydligt nedåt", skriver han.

Andrew Kenningham, chefekonom för Europa på Capital Economics, skriver i en kommentar att en recession sannolikt har skjutits upp snarare än undvikits.

"Dagens data kommer som en lättnad, men utsikterna för kommande kvartal är fortsatt svaga", skriver han.

Han pekar på att flera undersökningar för oktober, som sammanvägd PMI och IFO-index tyder på att ekonomin mycket väl kan krympa i fjärde kvartalet.

"Och eftersom beslutsfattare sannolikt inte kommer lätta på penningpolitiken tror vi en mild recession nästa år är mer sannolikt än att det lyckas undvikas", skriver han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom