Analytiker: Gruvaktien bör lyfta idag

Gruvbolaget Lundin Minings resultat för det första kvartalet var bättre än väntat och aktien bör få en knuff uppåt på torsdagen.
Lundin Mining

Det menar ett par analytiker vars snabbkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi räknar med en måttlig positiv kursreaktion på kvartalsresultatet; med produktionen ungefär som väntat, prognoserna för 2019 upprepade och de finansiella resultatet högre än estimaten med hjälp av högre realiserade försäljningspriser”, skriver RBC Capital Markets.

Lundin Minings justerade vinst per aktie beräknar RBC till 0:08 dollar, högre än konsensusestimaten på 0:07 dollar och klart över bankens egen prognos om 0:06 dollar.

Till resultatet bidrog att kostnaderna överlag var lägre än väntat, vilket kompenserade för något lägre metallhalter än planerat. På den positiva sidan noterar RBC också att utvecklingsprojekten vid Eagle East och Neves-Corvo går enligt plan.

Även Credit Suisse konstaterar att resultatet var bättre än väntat. Enligt bankens analytiker uppgick det justerade resultatet per aktie till 0:09 dollar, klart över konsensus och bankens egen prognos.

”Att prognosen slogs beror i första hand på högre realiserade försäljningspriser och lägre kostnader, vilket något motverkades av ökade prospekteringsutgifter”, skriver Credit Suisse.

Lundin Minings kopparproduktion om 39.600 ton var klart lägre än bankens väntade 44.400 ton till följd av lägre metallhalt i Neves-Corvo, medan zinkproduktionen om 40.400 ton slog Credit Suisse-prognosen på 38.300 ton.

Bolagets vinst före skatt uppgick till 91,8 miljoner dollar (113) för det första kvartalet. Väntat var ett resultat före skatt om 87,3 miljoner dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

Nettoresultatet uppgick till 51,7 miljoner. Väntat här var 52,2 miljoner dollar. I nettoresultatet ingår en negativ engångspost om 11,9 miljoner dollar, motsvarande 0:02 dollar per aktie.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.