Analytiker: Inflationen inget hinder för Riksbanken

Inflationssiffran för oktober låg en tiondel under Riksbankens egen prognos, men Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror inte att Riksbanken ändrar kurs.
Analytiker: Inflationen inget hinder för Riksbanken - torbjorn-isaksson-700_binary_6960340.jpg

Inflationen steg i oktober. Ökningen var väntad. Boendet och maten är det som trycker upp priserna.

Inflationstakten, prisförändringar på årsbasis enligt måttet KPIF, var i oktober 1,5 procent, jämfört med 1,3 procent i september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Inflationen under Riksbankens prognosKPIF (KPI med fast ränta) var oförändrat i oktober jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,5 procent jämfört med samma månad föregående år. 

Under Riksbankens prognos

Inflationssiffran låg dock en tiondel under Riksbankens egen prognos. Men Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, tror att det ska mycket till för att Riksbanken ska ändra sina planer.

– Jag tror att de blir lite nervösa men det kommer inte hindra dem från att höja räntan i december, säger han.

Nordeas bedömning är att skälen för Riksbanken att höja är av en något mer teknisk karaktär den här gången, snarare än konjunktur- och inflationsskäl.

– Som vi tolkar det tycks Riksbanken vilja höja räntan för att lämna den här perioden med negativ ränta bakom sig.

Väntad ökning

Mer statistik hinner komma innan Riksbankens lämnar nästa räntebesked i december. I morgon publiceras en ny arbetskraftsundersökning. I slutet av månaden kommer tillväxtsiffror och sedan ytterligare en inflationssiffra.

Vad skulle kunna få Riksbanken att inte höja räntan?

– Vi måste ha större negativa överraskningar på inflationen och exempelvis en besvikelse på arbetsmarknadssidan och BNP-sidan. Det är ingen ”done deal” att de höjer räntan i december men som vi tolkar det tror vi ändå att det blir så, säger Torbjörn Isaksson.

Inflationstakten låg i linje med vad bedömarna väntat sig och varken kronan eller räntorna rörde sig särskilt mycket.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i oktober till 1,6 procent, jämfört med 1,5 procent månaden före.

Framför allt är det stigande boendekostnader och högre livsmedelspriser som driver priserna, enligt SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.