Analytiker: Inflationssiffror öppnar upp för lättnader

2016-01-14 09:33 Affärsvärlden SIX
Foto: TT

Den svenska inflationen för december hamnade klart under Riksbankens egna prognoser.

Inflationen, mätt som KPI, steg 0,1 procent i årstakt i december samtidigt som den underliggande inflationen, KPIF, ökade med 0,9 procent.

Utfallen var i linje med förväntningarna hos de elva analytiker som deltog i SIX News enkät. Däremot hamnade de klart under Riksbankens egna prognoser för december om årstakter på +0,3 och +1,1 procent för KPI respektive KPIF.

"Dagens siffror öppnar uppenbart upp för Riksbanken att lätta mer i februari (sänka räntan med 10 punkter)", kommenterar Nordeas analyschef Andreas Wallström efter statistiken.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist noterar att Riksbanken nu gjort sin andra prognosmiss på raken, vilket innebär att man nu har fingret på avtryckaren för ytterligare lättnader.

Bergqvist noterar att vice riksbankschef Per Jansson sade att den förra inflationsmissen sved rejält och att han var påtagligt besviken med anledning av det.

Inflationstakten enligt måttet KPIF exklusive energi var +1,3 procent i december jämfört med motsvarande månad året innan. Månaden innan var takten +1,4 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom