Analytiker: Kinas ekonomi har stabiliserats

Enligt DNB borde nattens kinesiska BNP-statistik dämpa rädslan något för att landet står på tröskeln till en hård inbromsning, vilket också talar för färre stimulanser till den kinesiska ekonomin framöver.

Det skriver affärsbanken i en kommentar till BNP-statistiken för det andra kvartalet, där årstakten inkom något över analytikernas förväntningar vid +7,0 procent, mot väntade +6,8 procent.

DNB betonar samtidigt att siffrorna över detaljhandeln, industriproduktionen och investeringar som inkom samtidigt bekräftar den något dämpade huvudbilden:

”Kinas långsiktiga, underliggande tillväxt är på väg ned, och – på grund av en önskad och nödvändig balansering – speciellt i den investeringsdrivna delen av ekonomin. Men tillväxten har samtidigt återhämtat sig något från de svagare talen i vinter.”

Danske Bank instämmer i att BNP-statistiken visar tecken på en stabilisering, och understryker att datan över juni var starkare än förväntat över hela spektrumet. Dock är det fortfarande för tidigt att sia om huruvida nedgången i den kinesiska aktiemarknaden under juni har spillt över på ekonomin, framhåller affärsbanken.

”BNP-siffrorna bekräftar det som andra indikatorer redan pekat på, nämligen att Kinas ekonomi har stabiliserats efter inbromsningen i tillväxten tidigare under året”, konstaterar Handelsbanken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets