Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Medivir köper sig en genväg

2011-04-11 11:49

Att Medivir lägger bud på Biophausia är ett steg i rätt riktning för Medivirs nyckelprojekt, gulsotskandidaten TMC-435. Det menar de läkemedelsanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

"Det är en helt okej affär för Medivirs vidkommande och det signalerar att bolagets ledning verkligen tror att TMC-435 faktiskt når marknaden.

Biophausia-budet skänker ytterligare trovärdighet åt gulsotsprojektet", säger en analytiker i en kommentar.

Han fortsätter:

"Medivir köper en lönsam försäljningsorganisation i form av Biophausia för att kunna lansera sina produkter, och då främst TMC-435".

Priset tycker analytikern är billigt eftersom multiplarna är relativt attraktiva:

"Prislappen på totalt 565 miljoner kronor är billig. Medivir betalar 1,1 gånger omsättningen för 2010 och 5 gånger ebitda i och med dagens siffror för det första kvartalet. Det kan du jämföra med Meda som förra veckan köpte ett läkemedel för 3,5 gånger försäljningen".

En annan analytiker tycker likaså att det är ett steg i rätt riktning för Medivir och för förberedelsen av en kommersiell plattform för TMC-435.

"Det är ett steg i rätt riktning för kommersialiseringen av TMC-435. Medivir köper sig en genväg genom att köpa en organisation jämfört med att bygga upp en egen", säger analytikern.

Kursreaktionen i Biophausia lät inte vänta på sig utan noterade vid 10:15-tiden en uppgång om 32 procent till 1:50 kronor. Medivir i sin tur sjönk något, 2 procent ned till 143:75 kronor.

TMC-435 beräknas nå marknaden i slutet av 2013 och utvecklas i samarbete med Tibotec och Johnson & Johnson. Medivir äger rättigheterna för den nordiska marknaden gällande gulsotsprojektet.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom