Analytiker mer säkra - ”Oljepriserna har bottnat”

2012-06-29 11:02 Affärsvärlden Redaktionen

Priserna på råvaror noterade kraftiga uppgångar på torsdagens förmiddagshandel, i spåren av att marknaden blivit överraskad av en överenskommelse vid EU-toppmötet som fick fart på riskaptiten.

Euroländernas toppmöte enades natten till fredagen om att räddningsfonden ESM ska få rekapitalisera banker direkt. Men det kan först ske när en enhetlig tillsynsmekanism har bildats. Ledarna beslöt också att öppna möjligheten för euroländer som följer EU:s ekonomiska regler att ansöka om att ESM stödköper ländernas statsobligationer.

Nödlånen till den spanska banksektorn ska starta genom den tillfälliga räddningsfonden EFSF och sedan övergå till den permanenta räddningsfonden ESM. EFSF-lånen ska sedan överföras till ESM. Dessa lån ska inte få senioritetsstatus när de överförs.

Vid klockan 11.35 var WTI-oljans augustitermin upp 1:86 dollar till 79:55 dollar per fat, medan Brent hade stigit 1:79 dollar till 93:15 dollar per fat.

”Även om en överenskommelse om de kortsiktiga krisåtgärderna är klar, kvarstår de strukturella utmaningarna för tillväxt och konkurrenskraft i euroområdet. Vi känner oss stärkta i vår syn om att oljepriserna har bottnat för tillfället, i takt med att marknaden kommer att stramas åt under det tredje kvartalet och riskpremien borde öka", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

På söndag inleds den fulla implementeringen av EU:s oljeembargo mot Iran, som väntas få stor effekt på importen av råolja till Europa.

Irans oljeproduktion var 3,23 miljoner fat per dag i maj, den lägsta nivån sedan juni 1992, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Under en amerikansk lag införd vid årsskiftet kan finansiella institutioner hindras från USA:s finansiella system om de gör oljehandel med Irans centralbank. Bland annat Kina, världens största köpare av iransk råolja, och Singapore, har fått undantag under 180 dagar från de amerikanska sanktionerna eftersom de "betydligt har minskat" deras köp av råolja.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin upp 155 dollar till 7.540 dollar per ton, medan zinkpriset ökade 40 dollar till 1.834.

- Marknadens förväntningar inför mötet var inte särskilt höga, därför gav de goda nyheterna stöd till sentimentet, vilket ledde till det bredare marknadsrallyt, sade Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures till Bloomberg News.

Statistik från Shanghai Futures Exchange visade på fredagen att lagren som mäts av handelsplatsen steg med 5.000 ton under veckan. Det var andra veckan i rad som lagren visade uppgångar, efter att ha sjunkit kraftigt sedan toppen i mitten av mars. Även på London Metal Exchange steg lagren.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med 17 dollar till dryga 1.569 dollar per uns, medan silvret noterades 0:425 dollar högre till 26:80.

"Guldet och andra ädelmetaller gör en stark återhämtning från gårdagens lägstanivåer, utan tvekan på grund av en mycket svagare dollar i spåren av EU-toppmötet", skriver Commerzbank i ett kundbrev, och konstaterar samtidigt att guldet föll till den lägsta nivån på fyra veckor på torsdagen.

"Vi kan inte förstå den senaste prisnedgången, speciellt i guld, eftersom den höga riskaversionen bland marknadsaktörer på grund av skuldkrisen i euroområdet borde leda till högre guldpriser. Därmed beter sig guldet för närvarande mindre som ett riskskydd och mer som en risktillgång. Oavsett är vi övertygade att bargain-hunters kommer att stötta guldet vid de nuvarande nivåerna, och räknar med en skarp uppgång i priserna under det andra halvåret", fortsätter Commerzbank.

Noteringar klockan 11.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:86 USD 79:55

Brent, första termin +1:79 USD 93:15

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +155 USD 7.540

Zink +40 USD 1.834

Aluminium +25 USD 1.870

Nickel +316 USD 16.531

Bly +37 USD 1.814

Tenn +390 USD 18.890

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +16:82 USD 1.569:45

Silver +0:425 USD 26:80

Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0021 USD 0:6972

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS