Analytiker: Nokia-affären ökar risken i aktien

Analytikerna ställer sig tvekande till Nokias bud på Alcatel-Lucent. Affären kan ge bolaget storleken som krävs för att konkurrera, men risken i aktien ökar, bedömer två analytiker som Dow Jones Newswires talat med.

Budet värderar Alcatel-Lucent väldigt högt i förhållande till bolagets vinst men går att rättfärdiga om Alcatel-Lucents turnaround har kommit tillräckligt långt och alla de planerade synergierna i sammanslagningen realiseras, säger Inderes analytiker Mikael Rautanen.

Affären ökar dock risken i Nokia och investerarna kommer att reagera negativt på affären, tror han.

”Just när Nokia verkade vara på väg in i en stabil fas där man genererade starka kassaflöden så kastar sig bolaget in i en ny omstruktureringsperiod. Integrationen av de båda bolagen kommer inte att bli lätt”, säger Rautanen.

Jefferies är mer försiktiga i sitt omdöme. Affären ger potentiellt Nokia storleken som krävs för att konkurrera med Ericsson och Huawei och öppnar dörrar hos operatörer i USA, men fusionerna av både Alcatel och Lucent, och Nokia och Siemens var värdeförstörande för aktieägarna under många år, resonerar mäklarfirman.

Synergierna mellan de båda bolagen kan därtill vara begränsade då det huvudsakliga överlappet mellan Nokia och Alcatel-Lucent finns inom Wireless.

Nokia-aktien steg på budet medan Alcatel-Lucent föll. Nokia var upp 4,0 procent i Helsingfors medan Alcatel tappade 9,5 procent i Paris. Rörelserna bör ses i ljuset av gårdagens handel då Nokia föll och Alcatel steg kraftigt.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.