Analytiker: Ökad press på centralbanker

Den schweiziska centralbankens dramatiska besked på torsdagen tolkas som ett tecken på vad som komma skall i Europa, då mindre centralbanker förbereder sig på effekterna av troliga kvantitativa lättnader från ECB.

Att placera pengar i schweiziska tillgångar är nu dyrare, vilket kan leda till ett ökat intresse för den danska kronan som en säker hamn för investeringar, säger Jes Asmussen, analytiker vid Handelsbanken, till Dow Jones Newswires.

Tillflykten till den danska kronan hade redan påbörjats innan SNB:s besked, och nu ökar sannolikheten för en dansk räntesänkning inför presumtiva kvantitativa lättnader från ECB den 22 januari, menar Asmussen.

Trots att Danmark har en negativ styrränta om -0,05 procent, kommer landet nu ses som ett högränteland, och SNB:s beslut kan få den danska centralbanken att sänka räntan ytterligare, enligt Nordeas analytiker Jan Storup Nielsen.

Trycket ökar även på Riksbanken, som med låga inflationstal inte kan riskera att valutan stärks.

”Med negativa penningpolitiska räntor över Europa, och ECB som väntas bli den mest aggressiva större centralbanken, har pressen på Riksbanken att sänka räntan ytterligare ökat”, enligt Anna Råman på Nykredit.

Också Carl Hammer vid SEB, som redan räknat med en räntesänkning från Riksbanken till -0,1 procent, ser att SNB:s besked ökar sannolikheten för en räntesänkning i februari.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco