Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker om Bolidens rapport

2019-02-13 09:12
Foto: REUTERS/Ints Kalnins/TT

Gruv- och smältverksbolagets väntade extrautdelning var lägre än väntat, men analytikernas åsikter om hur aktien kommer att röra sig under dagen går i sär.

Bolidens resultat för det fjärde kvartalet var något högre än marknadens snittförväntningar, men nådde inte riktigt Pareto Securites estimat. Den väntade extrautdelningen var dock klart lägre än väntat och aktien väntas reagera negativt.

Det framgår av en snabbkommentar från mäklarfirman på onsdagsmorgonen.

"Den extra utdelningen var väsentligt lägre än både vi och marknaden räknat med, men vi tror inte att det förändrar 'utdelningscaset' för kommande år", skriver analytikern.

Bolidens styrelse föreslår en utbetalning till aktieägarna om totalt 13:00 kronor per aktie (14:00). En ordinarie utdelning föreslås om 8:75 kronor (8:25) per aktie och en extra utbetalning förslås om 4:25 kronor (5:75) per aktie genom automatiskt inlösenförfarande.

Analytikerna, enligt Infront Datas sammanställning, hade i snitt räknat med en ordinarie utdelning på 8:31 kronor och en extrautdelning om 7:46 kronor per aktie, sammanlagt 15:77 kronor.

"Vi tror att aktien kommer att försvagas mot bakgrund av att den totala utdelningen var lägre än väntat, men vi ser inte någon dramatik", skriver Pareto.

Även Credit Suisse menar att resultatet var i nivå med förväntningarna, men att bolagets guidning för kostnader för underhållsstopp och utdelningen var något på den negativa sidan.

Morgan Stanley noterar att affärsområdet Smältverks resultat var lite lägre än väntat, medan Gruvor slog förväntningarna. Även Morgan Stanley hade räknat med en högre total utdelning, 14:10 kronor per aktie.

Samma bild ger Kepler Cheuvreux, som dock räknar med att de starkare resultatet ska kompensera för att utdelningen var lägre än väntat.

"Vi väntar oss en neutral till något positiv kursreaktion i dag", skriver analytikern.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom