Analytiker om H&M:s tunga start: ”Känns osäkert”

H&M-aktiens svaga utveckling under det nya börsårets första handelsvecka bygger på oro för affärens fundamenta, där inte minst negativa signaler kring den viktiga försäljningstrenden fortsätter komma in. Det säger Carnegies H&M-analytiker Niklas Ekman till Affärsvärlden gällande svagheten i Stockholmsbörsens klädjätte.
Analytiker om H&M:s tunga start: ”Känns osäkert” - tt-karl-johan-persson-700-170105_binary_6816273.jpg

Hösten såg en fortsättning av den svaga försäljningstrend som pågått ”sedan hösten 2015” för H&M:s del säger Ekman och lyfter fram hur den återhämtning som en del aktörer hade förväntat sig inför november månads försäljningstal uteblev och därmed bekräftade svagheten ”väldigt tydligt”.

Nu har 2017 inletts med en rad negativa signaler. Dels varnas för svag decemberförsäljning från branschkollegor, däribland brittiska Next och flera större USA-bolag, och sett över den senaste veckan har även valutarörelserna gått åt fel håll för H&M:s del. På den senare punkten är det dollarns förstärkning mot euron som varit negativ när H&M producerar mycket i dollar och säljer mycket i euro, förklarar Carnegie-analytikern.

LÄS MER: H&M petat från börstronen – inte längre störstHennes & Mauritz aktiekurs faller och nu är företaget inte längre störst på Stockholmsbörsen, sett till marknadsvärde. Storbanken Nordea har gått om klädjätten.

Lyfter man blicken är det särskilt oroväckande att H&M:s trend av fallande försäljning i jämförbart butiksbestånd ej har brutits trots de stora investeringar som bolaget gjort. Även om eventuella signaler om avtagande investeringar eller en mer hygglig marginalutveckling skulle kunna lätta en del på oron är det i slutändan försäljningstrenden som måste vändas för att H&M ska börja överraska positivt, sammanfattar Ekman framtidsutsikterna för klädjättens aktie.

”Den återhämtning som många hoppats att få se under 2017 känns mer och mer osäker”, säger Niklas Ekman, vars Carnegie fortsätter att ha säljrekommendation på H&M.

På torsdagsförmiddagen sågs H&M-aktien 0,7 procent lägre på kursen 245,20 kronor. Därmed är avkastningen -3,2 procent sedan årsskiftet och -16 procent de senaste tolv månaderna om man räknar in utdelningen, att ställa mot en totalavkastning om +0,5 respektive +6 procent för Affärsvärldens Generalindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.