Analytiker om Perssons miljardköp: ”Han har god insyn i H&M”

Stefan Persson har på senare tid genomfört stora aktieköp i H&M. Affärsvärlden bad två analytiker tolka köpen.
Analytiker om Perssons miljardköp: ”Han har god insyn i H&M” - stefan-persson-affarsvarlden-700_binary_6851088.jpg

Stefan Persson har på kort tid genomfört tre stora köp av aktier i H&M.

Så sent som i går köpte han en post om 1,1 miljoner aktier för 247 miljoner kronor. Dessförinnan gjordes aktieköp om totalt 1,1 miljarder kronor som gav 5 miljoner aktier.

Backar man bandet yttrligare en vecka så investerade Persson 1,2 miljarder kronor i H&M. Det gav honom 5,5 miljoner aktier.

Samtliga köp har gjorts genom bolaget Ramsbury. Hur ska alla dessa tolkas?

– Stefan Persson har gjort insiderköp tidigare. Ibland har han träffat bottnar, vid andra tillfällen har aktien varit svag. Men man ska vara försiktig med att läsa in att han köper för att han ser en omedelbar vändning, säger Carnegies analytiker Niklas Ekman till Affärsvärlden.

Swedbanks analytiker Stefan Olsson poängterar att aktien är nere på låga nivåer och tror i och med det att Persson ser det som en god investering och ett bra läge.

– Man ska komma ihåg att Stefan Persson har god insyn i H&M, vilket skulle kunna tyda på att det går rätt hyggligt för bolaget. Det flesta som köper tänker på risk mot förväntad avkastning. Är man mer kritiskt lagd kan man se köpen som att han försöker hålla kursen under armarna, säger Olsson.

Stefan Persson äger med familjen 463 miljoner B-aktier och drygt 194 miljoner A-aktier i H&M, det enligt ägardatatjänsten Holding. Aktieposterna motsvarar drygt 40 procent av kapitalet och upp emot 71 procent av rösterna. Niklas Ekman ser inte bara fördelar med det.

– Vi på finansmarknaden får inte samma information som vi får av andra bolag med mindre ägare, det är negativt.

Affärsvärlden har utan framgång sökt Stefan Persson för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets