Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker om vd-bytet på Getinge

2015-01-12 14:00

Getinge faller med 5,0 procent sedan bolaget meddelat att vd:n sedan 18 år, Johan Malmquist, lämnar bolaget. Att detta ses som ett tecken på att en kapitalmarknadsdag och tydligare besked kring FDA-problematiken dröjer är en sannolik förklaring till nedgången, säger Swedbanks Johan Unnerus till SIX News.

"Det är rätt kontroversiellt, men förståeligt också. Det har varit utdragna problem (med FDA, SIX anm.) och vd-bytet bekräftar väl bilden om att det här blir en längre resa. Ur Malmquists perspektiv, om han skulle stanna kvar, var det väl för en längre tid då och se över hela processen. Och där kan man bara spekulera i vilka avvägningar han eller någon annan har gjort", säger Unnerus.

Malmquists ersättare, Alex Myers, kommer närmast från sängtillverkaren Hilding Anders men har ett förflutet på Getinge, som chef för divisionen Extended Care 2009-2013.

"Extended Care hade betydande problem och där gjorde man en rätt betydande omstrukturering och lyfte lönsamheten och marginalerna väldigt kraftfullt under den perioden. På det sättet känner han Getinge och (huvudägaren Carl) Bennet väl. Det har säkert underlättat rekryteringen", säger Unnerus.

Under 2009 hade Extended Care en omsättning på 6,5 miljarder och en justerad ebita-marginal på 15,5 procent. 2013 var försäljningen 6,9 miljarder och ebita-marginalen 18,9 procent. Under 2012 var marginalen 21,3 procent.

Att vd-bytet nu sannolikt innebär att mer information dröjer är förmodligen förklaringen till aktienedgången, tror Unnerus.

"Vd-bytet bekräftar bilden att man inte kommer att ha en kapitalmarknadsdag i närtid och antagligen också då att det dröjer innan man får ett klargörande i FDA-processen. Och det är säkert huvudanledningen till den negativa reaktionen vi har sett", säger Unnerus.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom