Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Oväntat låga löneökningar

2018-01-30 10:39
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De dämpade löneökningarna fortsätter att bekymra Riksbanken.

Löneökningarna i november var 2,5 procent, enligt Medlingsinstitutets beräkningar, vilket var oväntat lågt. Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag tror man rynkar pannan uppe på Brunkebergstorg och undrar varför inte löneökningarna tar mer fart. Det här är en besvikelse för Riksbanken. Det fanns tecken i somras på en liten acceleration i löneökningarna, men den verkar ha kommit av sig", säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank.

Han säger att det i år i alla fall kommit ett högt löneavtal, för poliserna, och dessutom är militärernas löneavtal lite åt på den högre sidan. Mycket viktigt blir också den tyska avtalsrörelsen som nu pågår för fullt.

Utan högre löneökningar kommer Riksbanken att få väldigt svårt att klara sitt inflationsmål.

"Löneökningarna behöver nog gå upp mot 3-3,5 procent. Riksbanken kan inte förlita sig på dyrare importvaror, framför allt inte när kronan stärks. Det behövs högre inhemska kostnader", säger Knut Hallberg.

Michael Boström, analyschef vid Danske Bank, noterar att löneökningarna i stort sett är stabila utan några tecken på att växla upp.

"Det händer ingenting alls med löneökningarna. Det är anmärkningsvärt att inte ens byggindustrin har någon acceleration i lönerna. Det finns ingen tendens till att löneglidningen skulle ta fart, utan den har länge nu legat på några tiondelar", säger han.

Susanne Spector, senioranalytiker vid Nordea, skriver i ett marknadsbrev att löneökningarna i november var lägre än vad de och andra räknat med.

"En dämpad lönetillväxt är fortsatt ett problem för Riksbanken", skriver hon och tillägger att Riksbanken lär få revidera ned sin löneprognos redan nu i februari.

Hon noterar att löneökningarna växlat upp något under 2017, men att uppgången är koncentrerad till offentlig sektor. I kommunerna har lönerna ökat 3,7 procent hittills i år, mot 2,2 procent för näringslivet, där löneglidningen därmed är obefintlig.

Nordea räknar med att löneökningarna ska växla upp något, till 2,9 procent i år från 2,6 procent 2017, men Susanne Spector påpekar att det finns nedåtrisker mot den prognosen givet utfallen på senare tid.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom