Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Överdriven oro för svensk bolånemarknad

2018-04-10 13:03

Oron för den svenska bolånemarknaden är överdriven. Bostadsmarknaden kan antas stabiliseras under sommaren och medföra en omvärdering av Swedbank-aktien.

Det bedömer Handelsbanken Capital Markets i en sektoranalys där Swedbank pekas ut som den svenska favoriten med rekommendationen öka och riktkursen 222 kronor.

"Vi har blivit alltmer positiva till Swedbank och förväntar oss att banken kommer att leverera en hög avkastning på eget kapital under kommande år, trots osäkerheten på bostadsmarknaden. Vi känner oss trygga med bankens bolåneexponering, vilken består av en geografiskt väldiversifierad tillgångspool med låga lånenivåer i förhållande till värdet på bostäderna", skriver Handelsbanken.

Under det gångna kvartalet antas bolånetunga banker som Swedbank ha haft "ett relativt starkare kvartal än aktivitetsdrivna banker" som SEB och Nordea. Detta bland annat efter statistik som visat på fortsatt ökad bostadsutlåning, framhåller Handelsbanken Capital Markets som annars överlag räknar med att det förta kvartalet var "utmanande" för de nordiska storbankerna.

SEB och DNB får fortsatt rekommendationen öka och för Nordea upprepas minska trots att värderingen "börjar se lockande ut". Danske Bank pekas ut som favoritaktien i den nordiska banksektorn med upprepad köprekommendation och riktkurs om 300 danska kronor. Jämfört med nuvarande kursnivå indikerar det en kurspotential om drygt 30 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom