Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Riksbankens räntebesked åt det hökaktiga hållet

2019-02-13 11:03

Riksbankens räntebesked var om något åt det lite hökaktigare hållet, menar analytiker, men förändringarna är små och föranleder inga ändrade prognoser för Riksbankens nästa steg. En till höjning i höst är fortsatt vad många tror på.

"Vi tycker om något att det är lite åt det hökaktiga hållet och vi ser också en lite starkare krona. Det är flera bäckar små, de förlänger inte mandatet för valutainterventioner och de har en lite mer balanserad riskbild än man kunnat befara. Dessutom är inflationsprognosen marginellt högre och de reviderar upp lite på arbetsmarknaden, bland annat sysselsättning", säger Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedbank håller fast vid att Riksbanken kommer att höja reporäntan igen i september, vilket är tidigare än vad många andra tror.

"Vi tror på september och det finns inget i dagens besked som föranleder någon ändring av det, men marknaden ligger inte där, varför vi tror att räntorna kommer att stiga de kommande månaderna", säger han.

Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken, konstaterar i ett marknadsbrev att Riksbanken som väntat lämnade både reporäntan och räntebanan oförändrade. Samtidigt som mandatet för valutainterventioner inte förlängs, vilket indikerar mindre fokus från Riksbankens sida på kronan. Han noterar också att kronan stärktes något på kommunikationen.

Riksbanken själva indikerar i sin räntebana en 25-punktershöjning i oktober i år, men så mycket har inte marknaden prisat in förrän i april 2020.

"Vi räknar med att Riksbanken genomför den signalerade höjningen i oktober. Vi tror att fönstret för räntehöjningar kommer att stängas i år, givet en fortsatt inbromsning i Sverige och global ekonomisk aktivitet. Vi räknar därför med att reporäntan ligger på noll under hela 2020", skriver Claes Måhlén.

Alexandra Stråberg, chefekonom vid Länsförsäkringar, räknar med att det kommer en till räntehöjning "sent i höst", men hon vill reservera sig lite med tanke på hur den ekonomiska utvecklingen ser ut.

"Statistiken är blandad och vi vet inte vartåt det barkar. Trots allt är det lite mer nedåtrisker och då är det klart att Riksbanken kanske väntar längre med höjningen", säger hon till Direkt och pekar bland annat på lågt konsumentförtroende och vikande privatkonsumtion i Sverige, liksom osäkerhet i omvärlden, bland annat i Kina och Tyskland.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom