Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Så mycket kostar Atlas Copcos avknoppning

2017-11-13 16:26
Foto: imago stock/IBL

Atlas Copcos kapitalmarknadsdag på tisdagen ska förhoppningsvis ge detaljer inför avknoppningen av Epiroc, Atlas Copcos gruv- och anläggningsverksamhet, bland annat hur tillgångar och skulder ska delas upp.

"Fokus hamnar sannolikt på kapitaliseringen av de två verksamheterna; investerarkonsensus verkar ha graviterat mot en extrautdelning i samband med avknoppningen", skriver Barclays, som dock inte har extrautdelning som basscenario.

"Men vi medger att balansräkningen är ineffektiv (nettokassa vid tidpunkten för uppdelningen"), skriver banken, och resonerar kring förestående storförvärv:

"Ett av nyckelbudskapen vid fjolårets kapitalmarknadsdag var aptiten för och kapaciteten att göra stora förvärv, tydligast visat i finanschefens 'ready for more'-slide där det stod att bolaget kunde addera 20 miljarder kronor på nettoskulden utan att påverka kreditbetyget."

Barclays slutsats är att det blir mer information om strukturaffärer, särskilt för Epiroc, på tisdagens kapitalmarknadsdag.

Även Citi tror på M&A-fokus: värdeadderande förvärv lär bli allt viktigare under 2018 i takt med - enligt bankens antaganden - falnande inköpschefsindex och svårare jämförelsetal, hette det i en kommentar förra veckan.

En rekapitulation av den föreslagna delningen: den kommunicerades den 16 januari i år, och avsikten är att särnotera Epiroc - gruv- och anläggningsverksamheten samt byggverktyg med relaterad serviceverksamhet - under det andra kvartalet 2018, efter utdelning av aktier i Epiroc i proportion till innehavet i Atlas Copco. Allt under förutsättning att årsstämman i april inte röstar ned förslaget, något ingen tycks tro eftersom huvudägaren Investor stödjer det.

I pressmeddelandet om delningen motiverades den med att båda delarna skulle dra nytta av "ett mer fokuserat ledningsansvar". I somras meddelades att Billerud Korsnäs-vd:n Per Lindberg blir vd för Epiroc.

Vad gäller kostnaden för kalaset tror Société Générale att det kommer att röra sig om cirka en halv miljard kronor, huvudsakligen legala och skattemässiga kostnader.

Atlas Copcos kapitalmarknadsdag äger rum i Nacka utanför Stockholm på tisdag 14 november, med presentationer mellan klockan 8.30 och 12.40.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom