Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: SEB-aktien kan lyfta

2012-02-07 08:15

En analytiker tror att aktien kan lyfta något på rapporten.

SEB:s resultat i det fjärde kvartalet var väldigt mycket i linje med förväntningarna. Räntenettot slog förväntningarna medan kreditförlusterna var högre.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

- Räntenettot är något bättre och kreditförlusterna något sämre, men i stort sett inom felmarginalen båda två, och utdelningen något lägre. Det vi fokuserar på i rapporten är lönsamheten, som vi fortfarande tycker på en relativt låg nivå. Jag tror att aktien kan handlas upp någon procent i och med att räntenettot slog konsensus, säger en analytiker.

En annan analytiker instämmer i att resultatet var i linje med förväntningarna och ser i sin tur inga större förändringar framför sig i konsensusprognoserna för SEB.

- Att räntenettot var lite bättre kommer till största del från trading och capital markets, vilket inte riktigt är uthålligt, och lite högre kreditförluster än väntat är i första hand hänförligt retail- och kortverksamheten. Normalt sett skulle man se det som negativt men nu är det lite en effekt av det fjärde kvartalet, så jag är inte så orolig för det. Jag tror att aktien kommer att handlas i linje med marknaden, säger den analytikern.

SEB justerade ned sin kostnadsambition kommande tre helår ned till nivån för 2011, som var 23,1 miljarder kronor.

Enligt SME Direkt väntades SEB:s kostnader komma in på 23,6 miljarder innevarande år och 24,0 miljarder 2013.

- Det är marginellt positivt. Det är lite bättre än vad konsensus ligger på, konstaterar den analytikern.

En tredje analytiker instämmer i resonemangen om resultatet, men tycker att kostnadsguidningen var ett plus.

- Det är lite blandat. Räntenettot ser starkare ut men är drivet av det tradingrelaterade räntenettot. Positivt är den nya kostnadsguidningen. Det är ungefär 5 procent lägre än konsensus 2013 om de lyckas uppfylla det. Negativt är stigande kreditförluster. De hade guidat för noll i Baltikum, så det är mer eller mindre i Sverige kreditförlusterna kan ha varit en besvikelse i kvartalet, säger den analytikern.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom