Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker spår fortsatt nedgång i bostadsbyggandet

2018-05-17 10:37
Mörka moln över en byggarbetsplats i Sollentuna centrum. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Bostadsbyggandet i Sverige sjönk under det första kvartalet och det kommer att minska ytterligare framöver.

Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt efter att SCB släppt statistik påbörjade bostäder under det första kvartalet.

Enligt SCB påbörjades det 14.450 bostäder under det första kvartalet, 13 procent färre än för ett år sedan. Analytiker fokuserar främst på säsongsrensade utfall, som visade en nedgång från det fjärde kvartalet.

"Vi har en nedgång från det fjärde kvartalet, till 14.600 säsongsrensat. Det är lite lägre än vi räknat men det är fortsatt en bra siffra. Vi räknar dock med att detta bara är början, nedgången kommer att fortsätta. Totalt tror vi att bostadsbyggandet kommer att falla med 30 procent mellan 2017 och 2019", säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar att det är en viss eftersläpning i hur det minskade bostadsbyggandet kommer att påverka BNP, eftersom påbörjade bostäder tar 4-6 kvartal att färdigställa och under den tiden bidrar till investeringarna i BNP.

"Det kommer inte att vara någon direkt dramatik i BNP-termer under det första kvartalet, det ökade bostadsbyggandet i fjol påverkar fortfarande positivt. Men ett minskat byggande kommer att tynga BNP-tillväxten 2018-2019 märkbart", säger han.

Han tillägger att bostadsmarknaden fortsatt är viktigt orosmoment i svensk ekonomin.

"Även om det inte syns något dramatiskt ännu är det ett mörkt moln som kommer att ligga över oss ett tag. Det är inget tvivel om att det är en osäkerhetsfaktor, både var bostadspriserna tar vägen och vilka effekterna blir i form av minskat byggande och hur det påverkar på konsumtionen", säger Torbjörn Isaksson.

Michael Grahn, chefsekonom vid Danske Bank i Sverige, fokuserar på säsongs- och trendjusterat bostadsbyggande, som visar att byggandet av flerfamiljshus toppade under det andra kvartalet i fjol och nu minskat tre kvartal i rad.

"Det verkar som om vi får tidigarelägga toppen. Det bekräftar vår bild av att effekterna på BNP redan är här, det är inget som dröjer", säger han.

Även Danske Bank räknar med att bostadsbyggandet kommer att minska ytterligare, vilket inte minst sjunkande bygglov tyder på.

"Det finns fortsatt ett stort gap mellan starter och bygglov, vilket antyder att byggstarterna ska ned en bra bit till", säger Michael Grahn.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom