Analytiker spår nytt LTRO-lån

Danske Bank tror att Europeiska centralbanken, ECB, kommer att överraska marknaderna genom att besluta om att öka likviditeten genom ett nytt LTRO-lån (Long Term Refinancing Operation) vid mötet i början av juni.

Samtidigt förväntas centralbanken sänka såväl styrräntan som inlåningsräntan (till negativ ränta). Det skriver Danske Bank i en analys på måndagen.

”Marknaden är förberedd på ytterligare ECB-åtgärder de kommande månaderna men om ECB levererar aggressivt som vi förväntar, kommer marknaderna att bli överraskade och det kommer att pressa ned marknadsräntorna ytterligare”, kommenterar Danske Bank.

Då ECB inför negativ inlåningsränta passerar man en osynlig gräns vilket gör att ytterligare sänkningar av räntan kan prisas in. Om det skulle meddelas en ny LTRO förväntas även stark efterfrågan och därmed betydande likviditet.

”En ny LTRO kan göras ännu mer attraktiv än tidigare genom att hålla räntan fast tills löptiden går ut. På så sätt kommer ECB påverka de längre räntorna och därmed stärka sin framåtguidning”, fortsätter Danske.

En riktad LTRO kan också komma att övervägas för att förbättra transmissionsmekanismen. Ett program med köp av säkerställda tillgångar är en möjlighet men Danske Bank förväntar att ECB inväntar resultatet av sin Asset Quality Review och stresstesterna först.

Lägre räntor och mer likviditet bör begränsa uppsidesriskerna för valutan och samtidigt begränsa den negativa påverkan på inflationen från en euroförstärkning, fortsätter banken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets