Analytiker spår större nedgång för Astra efter Pfizers Mercksamarbete

Astra Zenecas aktie tappar i dagens handel efter att sektorkollegan Pfizer annonserat ett samarbete med Merck inom onkologiområdet. Johan Unnerus, läkemedelsanalytiker på Swedbank, spår att dagens kursnedgång är i underkant och tror att aktien kommer att falla ytterligare framöver.

Kursreaktionen kan främst härledas till att samarbetet minskar möjligheten för att Pfizer ska vilja lägga ett bud på Astra Zeneca, men också att konkurrensen inom onkologi hårdnar.

Johan Unnerus påpekar att Pfizers intresse i Astra Zeneca består av tre delar, där en del är Pfizers närvaro i immunonkologiområdet, den andra delen är skattefördelar och så sist att Pfizer har ett visst tryck på sig att dela upp bolaget, men att det sistnämnda är en mindre poäng i sammanhanget.

”På senare tid har USA skärpt till möjligheterna att göra skattelättnader, vilket har ökat fokus på budmöjligheterna mellan Pfizer och Astra Zeneca och dagens samarbete mellan Merck och Pfizer är en ganska ordentlig förändring. Samarbetet verkar vara ganska djupt och strategiskt, med både royalties, milstolpsersättningar och delade utvecklingskostnader samt framtida intäkter, vilket visar att det är ett strategiskt och långsiktigt samarbete. Det gör ju att intresset för att betala mycket för ett Astra Zeneca-förvärv minskar och det är det vi ser i kursreaktionen nu”, säger han till SIX News.

Är det intresset för att betala mycket för Astra Zeneca eller att alls betala för Astra Zeneca som påverkar?

”Det är vår bedömning att sannolikheten för ett förvärv minskar betydligt”, säger han och fortsätter:

”Den här reaktionen, som sist var ned tre procent, tycker jag är högst motiverat och det kan komma att gå ner ännu mer tror jag. Jag tror att vi kommer att se en större effekt och nedgången hittills är i underkant”.

I fredags uppgav Reuters med hänvisning till insatta källor att Pfizer utvärderade andra förvärvsmöjligheter där irländska Actavis fanns med bland möjligheterna. Vad tror du om det?

”Det tycker jag mer är under avdelningen rykten. Det är klart att Pfizer behöver förändra sin position i marknaden och de kommer säkert att göra något framtida förvärv och det har de gjort historiskt också, men det har mindre effekt på Astra Zenecas utsikter.

Att Actavis samtidigt sägs vara i fas med att köpa botox-tillverkaren Allergan gör ryktena mindre troliga, anser Unnerus.

”Det minskar ju sannolikheten för att det görs sådana affärer i närtid. Det är flera rörliga delar och större osäkerhet att räkna på vad man förvärvar. Då behöver det andra förvärvet sätta sig först”.

Pfizers samarbete med Merck är till vissa delar inom samma fält som Astra Zeneca verkar inom och gäller PD-1-hämmare som behandling av cancer. Hur mycket påverkar själva samarbetet på så sätt att det bidrar till ökad konkurrens för Astra Zeneca såväl som att det minskar möjligheten för ett nytt bud från Pfizer?

”Jo det är sant att det blir en annan konkurrentsituation eller rättare sagt att någon av konkurrenterna får starkare resurser att driva forskningen men också att komma ut på marknaden. Det är väl en effekt på kursrörelsen i Astra Zeneca, men den största effekten är ju absolut att sannolikheten minskar för ett bud”, säger Unnerus”.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets