Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Svag efterfrågan sänker diamantmarknaden

2019-05-22 08:21
Foto: All over press

Tisdagens resultat från diamantjätten De Beers fjärde försäljningscykel för året visar tydligt att marknaden för rådiamanter är under tryck, menar analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det står helt klart att diamantbranschen genomgår en svagare period till följd av trög efterfrågeutveckling och överutbud av mindre stenar", skriver Deutsche Bank.

De Beers sålde rådiamanter för 415 miljoner dollar, motsvarande cirka 4 miljarder kronor, i 2019 års fjärde försäljningscykel, vilket Direkt tidigare har rapporterat.

Resultatet var 29 procent lägre än i den senaste försäljningscykeln och 25 procent lägre än vid motsvarande i fjol, då diamanter för 554 miljoner dollar såldes.

"Den fjärde cykeln visade det svagaste resultatet sedan oktober 2017", noterar RBC Capital Markets, som menar att resultatet har betydelse även för den bredare marknaden.

Efter en studs uppåt under det fjärde kvartalet i fjol har marknaden därmed vänt tillbaka till en svagare trend, konstaterar Deutsche Bank.

De Beers genomför tio försäljningscykler per år. En cykel består av tre delar, där majoriteten av de oslipade diamanterna säljs till ett begränsat antal auktoriserade köpare.

Stockholmslistade Lucara Diamond håller sin kvartalsvisa försäljning av rådiamanter i Botswana på torsdagen 23 maj.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom