Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Analytiker: Svag lönsamhet fortsätter att tynga Telia

2017-07-14 12:33
Telias vd Johan Dennerlind. Foto: All over press

Analytikerkåren är skeptisk till telekombolagets möjligheter vända den negativa resultattrenden.

En fortsatt press på lönsamheten i Sverige väntas tynga Telias andra kvartal, som därmed väntas visa en liknande utveckling som under det första kvartalet.

Det är den samlade bilden som träder fram i en rad analyser inför rapporten, där analytikerna också påminner om att Telias höga aktivitet på förvärvs- och försäljningsfronten lett till flertalet engångsposter som stökar till det längre ned i resultaträkningen.

"Andra kvartalets resultat kommer troligen återigen få se en negativ ebitda-tillväxt i Sverige innan det förbättras under andra halvåret", skriver Morgan Stanley i en analys.

En kostnadsökning, som Telia beskrev som kortsiktig, bidrog till att ebitda-marginalen i Sverige sjönk till 37,0 procent första kvartalet (40,6), vilket var klart lägre än vad analytikerna hade räknar med.

"Jämförelsetalen är lättare för detta kvartal men vi räknar fortfarande med att ebitda-resultatet i Sverige sjunker med 2 procent andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol", fortsätter Morgan Stanley.

Berenberg lyfter i sin tur upp en väntad försämrad utveckling för Telias organiska tjänsteintäkter, som enligt banken kan sjunka 0,5 procent andra kvartalet från att ha ökat med 1,4 procent under det första kvartalet.

"Den huvudsakliga negativa faktorn detta kvartal är försvagningen i de organiska tjänsteintäkterna i Sverige, som en följd av lägre intäkter från fiberuppkopplingar som bär en högre marginal", skriver Berenberg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom