Analytiker: Svaga argument för räntehöjning – men Riksbanken höjer ändå

Efter att KPIF-inflationen kom in i linje med Riksbankens prognos i november väntas Riksbanken höja reporäntan med 25 punkter nästa vecka.
Analytiker: Svaga argument för räntehöjning – men Riksbanken höjer ändå - grahn-isaksson-boije-700_binary_6981510.jpg

Det bedömer analytiker.

”Det blir en höjning nästa vecka med det här utfallet även om vi egentligen tycker att det är märkligt att de tar det steget givet hur bilden ser ut, med inflationsförväntningar på väg ned och en lägre inflation runt hörnet. Men givet hur Riksbanken resonerat tidigare är det svårt att se vad som skulle få dem att vända”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

KPIF-inflationen steg till 1,7 procent i november från 1,5 procent i oktober, helt i linje med Riksbankens egen prognos och lite under vad analytikerna i Infront Datas enkät räknat med. Rensat för energi låg inflationen kvar på 1,8 procent, något under Riksbankens prognos på 1,9 procent.

Inflationen i linje med Riksbankens prognosKPIF (KPI med fast ränta) var upp 0,1 procent i november jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år. 

SBAB:s chefekonom Robert Boije noterar att samtliga inflationsutfall ligger kvar en bra bit under inflationsmålet även om det i stort låg i linje med Riksbankens prognos.

”Svag realekonomisk statistik, inflationsförväntningar som också ligger en bra bit under målet och att Riksbanken i sin senaste prognos inte själva tror att inflationen når upp till målet förrän 2022, borde tala för att argumenten för att höja reporäntan i nästa vecka är svaga. Men troligen höjer Riksbanken trots detta reporäntan nästa vecka och riskerar därmed att göra om tidigare misstag”, säger han i en kommentar.

Nordea räknar också med en höjning.

”Med de här siffrorna höjer de. Mycket blåser motvind för Riksbanken nu konjunkturmässigt och det finns frågetecken kring trovärdigheten för inflationsmålet, som vi såg i de senaste inflationsförväntningarna, men Riksbanken vill höja av andra anledningar och att KPIF-inflationen kommer in på deras prognos talar starkt för att de höjer räntan nästa vecka”, säger chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco